Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihvaćen program SDP-a

Bernardić: U godinu dana proživio sam teške, ali i dirljive trenutke

Davor Bernardić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
10.03.2018.
u 15:54

Konvencija je izglasala novi program. Samo je šest delegata bilo protiv.

Pod sloganom „Sve je na nama“ započela je SDP-ova Izvještajna konvencija na kojoj je oko tisuću delegata. Stigli su i brojni gosti, predstavnici socijaldemokratskih stranaka iz Mađarske i Slovenije.

- Moje prvo pitanje kada sam postao predsjednik bilo je želim li biti upamćen kao treći predsjednik ili kao onaj koji je radio. Iza nas je burnih više od godinu dana u kojima sam proživio teških, ali i dirljivih prekrasnih trenutaka. Danas sam spremniji i odlučniji nego ikad biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku - riječi su s kojima se oko podneva okupljenim SDP-ovcima obratio šef stranke Davor Bernardić

Tu je i predsjednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš, šef HSS-a Krešo Beljak, šef HSU-a Silvano Hrelja. Došao je i veleposlanik Kine, ruski veleposlanik. Na Konvenciji se očekuje donošenje novog stranačkog Statuta i Programa i podnošenje Izvještaja o radu zadnjih godinu dana. Iako se nagađalo da bi mogla biti „prevratnička“, odnosno da bi na njoj nezadovoljnici iz stranke mogli zatražiti rušenje šefa stranke Davora Bernardića i raspisivanje novih unutarstranačkih izbora to se, kako stvari stoje, neće dogoditi.

"Konvencija znači novi početak SDP-a, novi statut, novi program, pripreme za preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku. SDP je moderna stranka, što pokazuje naš novi program, SDP ima najnoviji statut koji demokratizira stranku, uključuje. Jednostavno SDP je potpuno spreman za izbore", izjavio je Komadina.

 Po njegovu mišljenju SDP će pokazati novi lice i snagu.

Odbacio je pritom mogućnost da se Izvještajno-tematska konvencija pretvori u izbornu,. "Nisu nikakve šanse da ova Izvještajno-tematska konvencija postane izborna zato jer je izvještajna i tematska", kazao je.

 Smatra, međutim, da se kritičari u stranci neće stišati nakon konvencije. "Dobro je da propituju, uvijek je dobro više stavova, ideja i razmišljanja", rekao je Komadina naglasivši da se u SDP-u smije govoriti ali da je važno da članovi imaju zajedničke stavove o bitnim pitanjima.

Na novinarski upit može li se u SDP-u očekivati nekakav revolucionarni preokret Komadina je odgovorio kako je vrijeme revolucija iza nas, a da je "ovo je evolucija SDP-a, novi start novi početak".

Posebno zanimljiv i znakovit govor održao je šef HSU-a Silvano Hrelja. Poručio je SDP-ovcima da moraju pažljivo birati prijatelje i koalicijske partnere te je kazao kako je on prije osam godina ušao u partnerstvo s SDP-om kao neželjeno dijete na poziv Zorana Milanovića. 

- Cijenim SDP, stalo mi je do SDP-a, imate potencijal, ali u ovom ste trenutku uspavana ljepotica. Trnoružice, probudi se, princ neće doći - poručio im je Hrelja.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak koji je na konvenciju došao kao gost partnerske stranke i dati podršku svim opozicijskim strankama na čelu s SDP-om, izjavio je da treba nastaviti u dosadašnjem tempu.

"Treba biti jači, čvršći, ne samo SDP nego svi iz opozicije jer je zemlja u katastrofalnom stanju i jer zemlja zaslužuje jaku opoziciju i ljude koji su spremni preuzeti odgovornost za budućnost države već nakon sljedećih parlamentarnih izbora", ustvrdio je Beljak uoči konvencije.

Ističe da suradnja HSS-a i SDP-a nije upitna.

 "Radije bih da me SDP prvi put prevari nego HDZ stoti puta", rekao je Beljak kazavši da vjeruje ljudima iz SDP-a .

Na upit o nedavnim kritikama na račun SDP-a Beljak je rekao  kako to nije bila kritika u smislu neslaganja.

"Opozicijske stranke bi prije svega trebale završiti unutarstranačke prijepore kojih ima i u HSS-u i SDP-u i da bi članovi svih opozicijskih stranaka trebali shvatiti da vrijeme u opoziciji nije vrijeme za unutarstranačke sukobe i previranja nego da se skupe glave unutar stranaka i među partnerima kako bi se ostvario osnovni cilj, a to je dolazak na vlast", poručio je.

Konvencija će izglasati novi Statut SDP-a kojim se, kako najavljuju u stranci, moderniziraju i okreću budućnosti, kao i program SDP-a pod nazivom "Za dobro društvo" jer je stari još iz 1996. godine.

 Na SDP-ovoj konvenciji sudjeluje oko 1000 delegata te brojni gosti, predsjednici i predstavnici drugih političkih stranaka iz Hrvatske. Nazočni su i neki  međunarodni gosti, veleposlanici i predstavnici veleposlanstava, predstavnici sindikata, civilnog društva te članice i članovi Konvencije.

Konvencija je izglasala novi program. Samo je šest delegata bilo protiv.

Pogledajte i gostovanje Rajka Ostojića na Večernji TV:

Komentara 74

AR
Artukovic
12:20 10.03.2018.

SDP je proslost.....fala Bogu...

FR
Franjo123
12:13 10.03.2018.

Bal vampira

MF
maca faca
12:23 10.03.2018.

boze cuvaj nas budaletina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije