Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijeka

Komadina i Čačić izrazili nezadovoljstvo izostankom državne potpore

Patrik Macek/PIXSELL
25.07.2018.
u 15:08

Temelj problema nedostatnog financijskog potencijala županija Čačić vidi u malom udjelu ukupnih proračunskih prihoda koji ostaju jedinicama lokalne i regionalne samouprave

Primorsko-goranski i varaždinski župan Zlatko KomadinaRadimir Čačić u srijedu su, nakon sastanka u Rijeci, izrazili nezadovoljstvo izostankom državne potpore županijama u pokrivanju domaće komponente u projektima sufinanciranim europskim novcem.

Županije se, ustvrdio je Komadina, često prijavljuju za projekte sufinancirane iz europskih fondova i tako opterećuju, a država ih ne prati "s fondom za domaću komponentu". Posebno se to odnosi na izostanak potpore u pripremi projekata prekogranične suradnje, kakve Primorsko-goranska županija razvija u suradnji s partnerima u Sloveniji, rekao je.

Čačić je, pak, ocijenio da je problem županija, ali i gradova i općina, u tome da "što više rade, dublje padaju u ponor". Što više europskog novca osiguramo putem sufinanciranja, to se više zadužujemo za vlastitu komponentu, jer država ne daje ništa, izjavio je varaždinski župan.

Županije tim projektima, naglasio je, s druge strane osiguravaju znatan novac državi, počevši od PDV-a, dok same ne dobivaju povrat u vidu pomoći za domaću komponentu.

Varaždinska županija je pomoću europskih fondova investirala 712 milijuna kuna, od čega polovicu u zdravstvene ustanove.

Primorsko-goranska županija je uz pomoć europskog novca pokrenula projekte ukupne vrijednosti oko 400 milijuna kuna, ali je uređenje i proširenje zdravstvenih ustanova kojima je osnivač, financirala kreditnim zaduženjima, rečeno je.

Temelj problema nedostatnog financijskog potencijala županija Čačić vidi u malom udjelu ukupnih proračunskih prihoda koji ostaju jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Ona su u Hrvatskoj 10 posto, u odnosu na 90 posto koliko pripadne državi, dok je europski standard da čak 30 posto proračunskih prihoda ostaje lokalnoj i regionalnoj samoupravi, naveo je Čačić.

>> Komadina: Goranima nije problem snijeg, nego ono čega imaju premalo, a to su novci!

1/8

Komentara 4

AN
antonelić
20:11 25.07.2018.

komadina je toliko love utukao u "žičaru doo" i druge mutne projekte koji služe za trpanje para u privatne đepove ... sada traži još od eu , ali to nije dosta , traži on i od anemije i pinokija .... nikad dosta para za ekipu iz "kk kantrida" ...

Avatar sindarela
sindarela
15:59 25.07.2018.

Komadina gdje ti se predsjednik krije i privikavaš li se ti to na funkciju sljedećeg ajde molim te poštedi nas

Avatar sindarela
sindarela
15:20 25.07.2018.

Nek' se Komadina brine kako će smijenit mutavog Bernardića čim prije tim bolje i samog sebe jer nam je on postavio i zapečatio ovog nesposobnjakovića koji je kriv da SDP -u pada popularnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije