Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMORSKO-GORANSKI ŽUPAN

Komadina: 3. maj se oporavlja i to vrijeme treba iskoristiti za konsolidaciju

Zlatko Komadina na redovnoj konferenciji za medije
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
10.02.2020.
u 13:36

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je rekao da je 3. maj u fazi oporavka te da to vrijeme treba iskoristiti za konsolidaciju tog brodogradilišta.

"Brodogradilište maj je u fazi oporavka, ali zapravo u jednom privremenom stanju, u kojem vrijeme treba iskoristiti da se dovrši proces konsolidacije", rekao je Komadina na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi, odgovarajući na pitanje o situaciji u 3. maju.

"Imao sam nekoliko sastanka s trećemajcima i predstavnicima resornih ministarstava, a ovoga tjedna ću imati sastanak s ministrom gospodarstva Horvatom, nadam se i s ministrom financija Marićem, upravo da im rastumačimo kako ovu situaciju treba iskoristiti, dok imaju proizvodnju, par brodova koje dovršavaju da bi smanjili izloženost državnim jamstvima, da se trajno oporave."

Povjerenje u trećemajsku "priču"

Komadina je kazao da je "tu u igri i ulaganje strateškog partnera iz Australije, brodovlasnika, koji bi gradio pet polarnih kruzera", dodavši da je polarni kruzer četiri puta skuplji od običnog tankera, stoji oko 160 milijuna eura.

"Radi se o jako velikom poslu, gdje ne bi bila velika izloženost države, gdje je posao financijski održiv, brodovi ne bi bili ugovoreni s gubitkom. Čak se ne traži cjelovito jamstvo, nego dijeljenje rizika između brodovlasnika i Vlade, a više ću znati nakon niza sastanaka", rekao je.

Komadina očekuje da će se za početak ugovoriti barem jedan brod,  bez jamstava, što je, kaže, dobra volja brodovlasnika, jer je on zadovoljan kvalitetom radova na prethodnom brodu i ima povjerenja u trećemajsku "priču." Smatra da bi to povjerenje trebala poduprijeti i Vlada.

Na upit je li riječ o političkoj ili financijskoj odluci, Komadina je rekao da se se radi o političkoj, ali i poslovnoj odluci.

"Nije mi normalno da se situacija postavlja tako da će se sve samo riješiti. Neće se samo riješiti, nego će se urušiti, a država mora cjelovito opredijeliti, da imamo i dalje dio brodogradnje, jer će i sutra trebati graditi brodove, ne samo za strane naručitelje, nego i za domaću flotu, za nacionalnog brodara Jadroliniju, za obalnu stražu. Posla za raznu metalnu i brodograđevnu industriju će uvijek biti, šteta je da oprema i znanje u kvarnerskom bazenu nisu iskorišteni, jer ako nema proizvodnje, sve to ne vrijedi. Treba voditi računa i koliko bi sva ta oprema koštala da se nabavlja i da se proizvodnja pokreće, a sve imamo," rekao je.

Komadina je još rekao da se radi o tome da bi se u budućnosti koncesija prenijela na tvrtku strateškog ulagača, a proizvodnja bi se nastavila, odnosno da je najizglednije upravo ulaganje australskog ulagača, koji bi gradio polarne kruzere.

HDZ-u želimo da ostane razjedinjen

Na pitanje očekuju li SDP opet velika previranja i borbe o tome tko će biti na listi za parlamentarne izbore, Komadina je odgovorio da smatra da su u dobroj poziciji, da su izvukli pouke iz podjela iz prijašnjih godina.

"Sada smo svjedoci upravo infekcije tim političkim virusom naših protivnika, a to je HDZ, koji je ušao u izborni ciklus poprilično razjedinjen. Mi im želimo naravno sve najbolje i neka ostanu tako razjedinjeni. Što se tiče nas, mi smo potpuno spremni, program je gotov, upućen u javnu raspravu, imenovani su koordinatori, izabran je izborni stožer."

Komadina je rekao da je prije nekoliko dana u Ogulinu održao prvi sastanak koordinacije 7. izborne jedinice, proširenog izbornog stožera, s političkim čimbenicima te izborne jedinice. Rekao je da su tamo bili predsjednici organizacija, kolege Maras, Zmajlović, Vuković i drugi ljudi iz SDP-a, dodavši da se iz sastava vidi da nisu nikoga zaobilazili, ni one koji su nekada bili pod suspenzijama.

Na pitanje kako komentira izjavu riječkog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, koji nije isključio mogućnost da se na sljedećim lokalnim izborima kandidira za gradonačelnika Rijeke, Komadina je rekao da se u to ne bi upuštao, da se svatko ima pravo kandidirati po uvjetima koji su zakonom propisani.

"Možda je to sve skupa u sklopu jednog EPK programa", zaključio je Komadina.

Komentara 4

ZD
zdenislav
13:41 10.02.2020.

3maj u fazi oporavka 30 godina drzava pumpa novac u jamu bez dna trebao je davno biti zatvoren posto ne moze opstati

BE
Beskucnik
17:54 10.02.2020.

Do kad ce drzava koju gospdoda mrze sanirat dugove komunistickog mastadonta ,te dodjeljivat drzavne stanove Frljicu i LEt 3 ,aplicirajte u Beograd pa nek vam oni novce daju

19
195411
17:16 10.02.2020.

Komadina gdje si bio kad je grmilo i ne kiti se tuđim perjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije