Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mlada poljoprivrednica

Kolumbijka u Zagorju: Imam najbolje susjede na svijetu!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
13.08.2018.
u 13:12

Moji susjedi 
Zagorci divni su ljudi, uvijek su spremni pomoći. Napravili su mi 
poseban alat za polje 
jer sam ljevoruka

I navigacija je odustala od traženja kućnog broja, ali u srcu Zagorja nije bio problem doznati gdje su polja – lavande. Svi znaju gdje niče prva zagorska lavanda koju još k tome uzgaja – mlada Kolumbijka. Među vinogradima i bregima, u malom raštrkanom selu Svetojurski Vrh, “strše” grmovi mirisne biljke koju obično srećemo na jugu zemlje.

Kad smo stigli, usred posla bile su Vanessa, Patricia, ali i Alojz i Štefanija. Neobično društvo spojila je, ukratko rečeno, ljubav. A priča počinje 2010. godine kada je mlada Kolumbijka Vanessa Alexandra Quintero Morales na Tajlandu upoznala Milana iz Zagreba.

– Radili smo za jednu studentsku organizaciju i svake godine idemo na konferenciju u neku drugu zemlju. Poslije Tajlanda išli smo na razmjenu u Poljsku i tamo je počela ljubavna priča – otkriva ova posebna zagorska poljoprivrednica kako je u par godina od studentice menadžmenta iz kolumbijskog Ibaguea završila tako da sadi lavandu u hrvatskom Zagorju. Kad je došla u posjet dečku na par mjeseci, pala je odluka da ostaje ovdje…

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Ispočetka mi je bilo jako teško, uopće nisam znala hrvatski pa je to bio prvi šok. Zatim, ljudi i hrana su drukčiji, a zima mi je bila grozna. Obožavam snijeg, ali četiri mjeseca hodam kao pingvin – opisuje svoju prvu zimu uz smijeh i potvrdu prijateljice Patricije, koja je sve to što danas 26-godišnja Vanessa govori prošla i sama. Ona je pak u Zagrebu još od 1995., također zbog ljubavi, a njih su se dvije upoznale prije četiri godine na smotri folklora.

– Znali smo da će se tamo događati i nešto iz Kolumbije i tamo smo se i upoznale. Uvijek mi znamo tko su Kolumbijci, u Zagrebu nas ima oko 12 – govori Patricia Maria Debanić koja u Zagorju pomaže i pravi društvo Vanessi. I ona je imala neobičan životni put, i sama je puno toga prošla kada je otišla na drugi kraj svijeta radi ljubavi.

Obje vole ovaj kraj, a ponajviše cijene život u miru. Kako će reći Patricia, nema straha da će te netko baciti na pod, pokrasti, a Vanessa dodaje i još jednu svakodnevnu praktičnu prednost – nema gužve u prometu. Kada se u metropoli žale na gužvu, njima je to smiješno, jer stajanje u koloni koji sat u vožnji gradom njima je u Kolumbiji, kažu, uobičajeno.

Cilj je ovih dragih žena upoznati Kolumbiju s nečim divnim iz Hrvatske – lavandom. Biljku koja ih je oduševila do svog dolaska ovamo nikad nisu vidjele. Kako kaže Vanessa, poznata im je samo kao miris iz sredstava za čišćenje. Zato je nakon diplome na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta u prosincu odlučila nešto učiniti da zemlja u Zagorju koja pripada baki i djedu njezina dečka ne propada.

– Budući da ovdje ima puno divljih životinja, htjela sam posaditi nešto što neće uništiti. Tu je hektar i pol zemlje, a sve o lavandi počela sam učiti na internetu. Već smo imali jednu berbu i jako dobro uspijeva ova zagorska lavanda, sami smo napravili eterično ulje, sve ručno radimo, a destilaciju nam je pokazao jedan čovjek odavde koji se razumije u to.

Moram reći i ponovit ću sto puta - imam najbolje susjede na svijetu, oni mi pomažu u svemu. Kako sam ljevoruka, jedan susjed napravio mi je poseban alat za polje, ne mogu prenijeti koliko su divni – govori 26-godišnja menadžerica. A plan joj je čisto, ručno rađeno ulje domaće lavande plasirati u inozemstvo, pa tako i u Kolumbiju.

>> Pogledajte video - Kako si pomooći ako imate alergiju na ambroziju

Ključne riječi

Komentara 102

Avatar Foton
Foton
14:06 13.08.2018.

Uvoz vise ovakovih nam nebi skodio. Lijepe, marljive, nerazmazene, ne ocekiju da im se sve na taci prostre, nego snalaze se. Visoko obrazovana cura se prihvatila motike, zelim joj uspijeh.

RK
Rodneral Križičević Rodnik
13:24 13.08.2018.

Sasvim je normalno da dođe milijun Kolumbijki u Hrvatsku kad već umišljene Hrvatice neće ostati.

Avatar John Dillinger
John Dillinger
14:07 13.08.2018.

Umjesto muslimana uvozite kolumbijke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije