Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolona sjećanja

Mons. Živković: Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja

Memorijalno groblje u Vukovaru
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/43
18.11.2018.
u 14:46

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odajući počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenoj 18. studenoga 1991. nakon gotovo tromjesečne opsade grada od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. 

Tijek događaja:

14:12 - Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup iz austrijskoga Gradišća.

“Hodajući u koloni sjećanja, dostojanstveno sam gazio, ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju. Za pete su mi se lijepili: zemlja, krv i suze a kroz tijelo mi je prolazila jeza i jauk bespomoćnih zarobljenika, koji su mučeni kao Krist na svome križnom putu. Ponavljao sam danas u sebi više puta Kristove riječi, Egidije, smiri se: ‘Neka se ne uznemiruje srce tvoje’. Svaki korak prema ovome groblju u meni je stvarao sve veću bol i suze, pitajući se zar je moguće da su kršćani vršili ovolika zla.

Veliko zlo je danas vezano uz pitanje nestalih. Vi odgovorni, kada ćete napraviti minimum ljudskoga pijeteta i dostojanstva i vratiti kosti od 1952 zarobljene, mučene i ubijene duše? To vas pitam u ime ožalošćenih obitelji.

Ta kost i te kosti tisuće mrtvih nalaze se skrivene u utrobi zemlje. Molim vas, iskopajte to hrvatsko blago i vratite ga u njihov i naš Vukovar. Izbacite tu kost iz svoga grla koja vas blokira u svim dobrosusjedskim pregovorima. Nemamo drugoga puta, nego: put priznanja istine, put praštanja i pomirbe, put novoga početka u Isusu Kristu.

Mi smo svjesni da neke boli Vukovar i Dan sjećanja na nevine žrtve. Tko prešućuje žrtve on ih ponovo ubija. Znam da zločince boli nečista savjest i vjernička moć praštanja hrvatskoga čovjeka koji živi po Kristovim riječima: Bože, oprosti im jer ne znaju što čine. Trebamo biti uvijek vođeni današnjim evanđeljem: ako je Krist koji je pretrpio nepravednu smrt, sve oprostio, to moramo i mi danas činiti ako želimo biti Kristovi. Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja”, prenosi propovijed IKA.

13:44 - Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga predvođeno posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem i Grada Vukovara predvođeno gadonačelnikom Ivanom Penavom.

Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, a svetu misu predvodio je željezanski biskup Egidije Ivan Živković.

Nakon svete mise državna izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i kod spomen obilježja na Ovčari, a potom će se u Palači Srijem održati sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s hrvatskim županima.

13:30 -  Zajednički vijenac na Memorijalnom groblju položili su i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, koji su do Memorijalnog groblja došli u koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desecima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar.

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga predvođeno posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem i Grada Vukovara predvođeno gadonačelnikom Ivanom Penavom.

 Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić a svetu misu predvodio je željezanski biskup Egidije Ivan Živković.

12:57 - Kolona sjećanja stigla na Memorijalno groblje. Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće za poginule.

Memorijalno groblje u Vukovaru
1/7

12:30 - "Prisjećamo se danas svojih suboraca, prijatelja, i civila ubijenih i nestalih u agresiji na Vukovar. Prisjećamo se i svih stradalih hrvatskih branittelja i civila iz Domovinskog rata. Žao mi je što se sve ovo ipak na neki način estradiziralo. Hrvatski branitelji koji su dali svoje živote za stvaranje slobodne i neovinske Hrvatske su dobri, pošteni i časni i nisam siguran da bi bli zadovjmi sa ovim što danas imamo", kazao je Predrag Matić.

12:16 - Dio sudionika Kolone sjećanja pristiže na Memorijalno groblje

11:47 - Nekoliko desetaka tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar iz cijele Hrvatske i inozemstva dostojanstveno prolazi u koloni sjećanja ulicama toga grada od vukovarske bolnice u kojoj je održana svečanost do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojemu će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na žrtve stradale u obrani Vukovara 1991.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

11:20 - Dok kolona prolazi gradskim ulicama, sa župne crkve Sv. Filipa i Jakova stalno zvone zvona, a duž ulica nalazi se nekoliko tisuća lampiona koje su jutros upalili vukovarski osnovnoškolci.

I ove godine unatoč lošem i hladnom vremenu u Vukovar je pristigao velik broj domoljuba i brojni novinari brojnih televizijskih kuća i redakcija. Prema podacima vukovarske Gradske uprave, podijeljeno je oko 350 novinarskih akreditacija.

11:00 - Kolonu, drugu godinu zaredom, predvode hrvatski branitelji i članovi obitelji ubijenih, zatočenih i nestalih branitelja Vukovara, iza njih su pripadnici Hrvatske vojske, koji nose zastave svih ratnih postrojbi u Republici Hrvatskoj te dvadesetak povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske.

Dok kolona prolazi gradskim ulicama, pridružuju joj se brojni građani, koji u rukama nose hrvatske zastave i upaljene lampione.

10:34 - Krenula Kolona sjećanja ulicama Vukovara prema Memorijalnom groblju

Pogledajte video Kolone sjećanja u Vukovaru

U Koloni sjećanja nalazi se na tisuće ljudi

Memorijalno groblje u Vukovaru
1/14

10:00 - Intoniranjem državne himne i minutom šutnje za sve poginule i nestale branitelje i civile u krugu vukovarske bolnice započet je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Prethodno je u krug bolnice došao gotovo cjelokupan državni vrh

Pogledajte video okupljanja u dvorištu vukovarske bolnice

09:54 - "Posebno mi je drago da Vukovar nakon tragedije ima snažnu potporu svih institucija vlasti. 490 obitelji je stambeno zbrinuto, komunalna infrastruktura je napravljena. Svi su angažirani. Ono što nam predstoji su ulazak poduzetnika i otvaranje radnih mjesta", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Ja sam rekao uoči Dana sjećanja da je dobro da Pupovac dođe u Vukovar. Poslao je poruku pijeteta poštovanja prema žrtvi Vukovara. Svaka komemoracija treba prije svega podsjetiti na istinu, to je ključ, treba podsjetiti na poštovanje prema žrtvama, ali isto tako treba otvoriti i stranice pomirbe, stranice suživota. Jedno od ključnih ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana je mirna reintegracija", rekao je Plenković.

Premijer Plenković smatra kako se za Vukovar treba stvoriti poseban režim potpora koji bi imao drugačiji sustav olakšica nego što je to u ostalim dijelovima Hrvatske, pa i Europske unije, što se mora prethodno dogovoriti s Europskom komisijom.

"Pregovori traju, a mi  smo čvrsti u toj namjeri jer smatramo da su specifični razlozi i okolnosti koji su se ovdje dogodili takvi da ih se na razini Europske unije treba i može tražiti", ustvrdio je.

Upitan što se promijenilo nakon prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja počinitelja ratnih zločina, Plenković je rekao kako je u ovom mandatu Vlada napravila veliki iskorak, više nego u brojnim godinama prije, počelo se raditi na puno sustavniji način, DORH ima dovoljno sredstava kada je riječ o ukupnom funkcioniranju, a što se tiče fokusa na procesuiranje ratnih zločina i pravosudnog dijela nema nikakvog problema.

"Živimo na kontinentu gdje proces pomirbe zahtijeva puno ulaganja, znanja o povijesti, dobre volje i suradnje za budućnost", naglasio je.

Upitan je li Tuđmanova odluka o aboliciji bila dobar potez, Plenković je rekao kako se treba napraviti jasna distinkcija Zakon o oprostu za kaznena djela od ratnog zločina.

Video: Državni vrh u Vukovaru

09:52 - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u nedjelju kako je poruka iz Vukovara Hrvatskoj i svijetu da je rat najgore rješenje sukoba te da je, bez obzira na svu tragediju, u konačnici to bila velika pobjeda.

"Danas smo ovdje došli u prvome redu iskazati poštovanje prema gradu Vukovaru, prema Vukovarcima, Vukovarkama i izraziti im zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku. Prisjećamo se žrtava, poginulih, nestalih, ubijenih branitelja i civila, radilo se o velikoj tragediji, o velikoj nesreći", kazao je Jandroković.

Također je naglasio kako je poruka iz Vukovara hrvatskome narodu i cijelome svijetu da je rat najgori način rješavanja sukoba te da uvijek trebamo tražiti rješenja mirnim putem, pregovorima i pritom voditi računa o dostojanstvu i dignitetu svakog naroda.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"Hrvatski narod je u Vukovaru pokazao junaštvo, spremnost na žrtvu, hrabrost, spremnost da se bori za svoju slobodu i domovinu, i bez obzira na svu tragediju ovo je u konačnici bila jedna velika pobjeda. To je bila bitka koja je presudila, koja je odlučila i dovela do konačne pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu", zaključio je Jandroković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako je radna skupina za istraživanje ratnih zločina povećala broj kaznenih prijava za 35 posto u odnosu na prošlu godinu, od kojih su tri prijave za Ovčaru za četiri ratna zločina te kako je to način na koji će raditi i dalje.

"Izrazio bih pijetet i duboko poštovanje svim braniteljima i civilima, čije se žrtve stradavanja, ali i iznimne hrabrosti prisjećamo u njihovom i našem gradu Vukovaru", poručio je Božinović. Božinović je rekao kako MUP intenzivno radi, pogotovo od ove godine, na istraživanju ratnih zločina za što je i osnovana posebna radna skupina u veljači.

09:50 - "Svi oni koji žele zaustaviti Kolonu sretno im bilo", poručio je Branko Borković mladi Jastreb

Pogledajte video majke nestalog hrvatskog branitelja

09:48 - "Iznimno visoki osjećaji kao i svake godine bez obzira na protok vremena. Osjećaji su ovdje u Vukovaru usmjereni na sjećanje žrtve, na naše hrabre junake obrane i civilne žrtve", rekao je ministar branitelja Tomo Medved

"Još uvijek intenzivno radimo na tome, ali je još uvijek veliki broj nestalih. Nastavit ćemo ne samo u ove dane da pronađemo svaku nestalu osobu. Mi činimo sve kako smo bi bili odgovoran partner. Inzistiramo na odgovornoj i profesionalnoj suradnji i tako ćemo i nastaviti", rekao je ministar Medved o nestalima i odnosu sa Srbijom po tom pitanju.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Rekao je kako je prijedlog zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta njegovo ministarstvo završilo i da se sada s ostalima radi na usklađivanju detalja.

"S obzirom na to da se radi o složenoj tematici, detalji se usklađuju sa svim akterima, tu je 10 ministarstava. Nacrt je završen, u tijeku je konačno usklađivanje. Ono što je najvažnije je vijeće koje bi imalo nadležnost upravljati svim pozicijama, od Ovčare do Trpinjske ceste, Veleprometa, osmišljavati na koji način i što se može graditi na tim lokalitetima, rješavati imovinsko pravne odnose - upravljanje u svakom pogledu tim lokalitetima," rekao je Medved.

Pogledajte video izjave oca nestalog hrvatskog branitelja

09:35 - "Vukovar je značio sve, Vukovar je grad heroj, zaslužuje duboko poštovanje. U mislima smo s našim poginulim i nestalim braniteljima koji su se žrtvovali za današnji mir i slobodu Hrvatske. Vukovar je simbol junaštva, otpora i pobjede u Domovinskom ratu. Vratili smo hrvatsku vojsku u Vukovar i ona je danas tu da se to više nikada ne dogodi", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Memorijalno groblje u Vukovaru
1/11

09:28 - "Kao i svake godine okupili smo se ovdje odati počast žrtvi Vukovara, žrtvama svelikosrpske agresije na Hrvatsku 1991. i s pijetetom proći cijelom trasom od bolnice do Memorijalnog groblja", kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan ishodom prosvjeda kojim je htio usmjeriti pažnju na neprocesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj, poručio je kako moramo pustiti vremenu da pokaže, no smatra da se ipak nešto pomaknulo.

"Strpimo se, probudili smo institucije i mislim da nemaju puno vremena, ali svakako im ga treba dati da odrade ono što kao institucije nisu odradili do sada", napominje Penava.

09:17 - Ispred vukovarske bolnice počelo okupljanje sudionika Kolone sjećanja. Učenici osnovnih škola grada Vukovara zapalili su danas ujutro lampione duž vukovarskih gradskih ulica kojima će se kretati Kolona sjećanja.

U Vukovar od jutra pristižu na tisuće ljudi sa svih strana Hrvatske u mnogobrojnim autobusima i automobilima. Od 9 sati se branitelji okupljaju na gradskom stadionu. Državni vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar - Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem doći će u krug vukovarske bolnice od kuda će u 10.30h krenuti Kolona sjećanja prema Memorijalnom groblju.

UVOD: 

Prema najavama organizatora, Kolonu sjećanja i ove godine predvodit će vukovarski branitelji koji će se prethodno okupiti na Gradskom stadionu u Vukovaru. Prije same Kolone, u dvorištu vukovarske bolnice bit će održan prigodni program kojemu će, uz građane iz cijele Hrvatske, nazočiti i državni vrh.

VIDEO Vukovar nekad i sad

Kolona će se potom kretati ulicama grada do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će biti položeni vijenci podno spomen-obilježja. Program Dana sjećanja nastavlja se u ponedjeljak Danom sjećanja na žrtvu Borova naselja i utorak kada će biti odana počast stradalima na Ovčari i u Veleprometu.

Dan prije Kolone sjećanja Vukovar je posjetio i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je zajedno s predsjednicom Udruge Protiv zaborava Maricom Šeratović bacio vijenac u Dunav te potom i položio vijenac podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U isto vrijeme gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ponovio je da su u Koloni sjećanja dobrodošli svi koji žele doći da se Vukovaru i njegovim žrtvama poklone i odaju počast. Prethodno su članovi obitelji nestalih položili ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja.

Na popisu nestalih i danas, 27 godina poslije, nalazi se 308 Vukovaraca nestalih tijekom Domovinskog rata. Svi se slažu da je to problem koji opterećuje život u gradu.

VIDEO Vodotoranj od razaranja do obnove

– Jako sam tužna i žalosna jer smo došli upaliti svijeće i položiti ruže na grobove poginulih i ubijenih u obrani Vukovara, ali za brojne one koje još uvijek tražimo i čija se sudbina ne zna, među kojima je i moj suprug. Već godinama nema novih pokopa na Memorijalnom groblju što ne znači i da se ne radi na pronalaženju nestalih. Svaka dojava se provjerava i istražuje, ali, nažalost, rezultata zasad nema. Zašto je tomu tako, treba pitati Srbiju, rekla je predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko.

Komentara 190

JB
JOKI_BROKI
08:39 18.11.2018.

🇭🇷 Vukovar

BA
baegnian1
10:29 18.11.2018.

Pomirba nikada. Oprost možda i to tek kad budu osuđeni svi srbočetnički zločinci u Hrvatskoj.

Avatar southman
southman
09:17 18.11.2018.

Previše budala na ovom portalu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije