Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečanost u beču

Kolindi Grabar-Kitarović medalja i ulazak u 'Kuću slavnih'

Kolinda Grabar-Kitarović s medaljom i direktor bečke Akademije Winkler (1)
S. Herek
04.10.2013.
u 17:31

Winkler je istaknuo kako u „Kuću slavnih“ ulaze poznate ličnosti iz svijeta politike, diplomacije, ekonomije i kulture, koji su postigli zapaženu međunarodnu karijeru ili su na vodećim mjestima u međunarodnim organizacijama i EU.

BEČ – „Kulturna različitost u Europi“, naziv je predavanja, koje je u petak u Diplomatskoj akademiji u Beču održala Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i nekadašnja hrvatska ministrica vanjskih poslova, povodom svečane inauguracije polaznika akademske godine 2013 / 2014.

Direktor Diplomatske akademije u Beču Hans Winkler uručio je visokoj međunarodnoj dužnosnici i polaznici poslijediplomskog studija i stručnog usavršavanja na bečkoj Diplomatskoj akademiji 1995 /96 medalju kojom je ušla u tzv. „Kuću slavnih“ ove diljem Europe i svijeta poznate međunarodne visokoobrazovne institucije.

Winkler je istakao kako u „Kuću slavnih“ ulaze poznate ličnosti iz svijeta politike, diplomacije, ekonomije i kulture, koji su postigli zapaženu međunarodnu karijeru ili su na vodećim mjestima u međunarodnim organizacijama i EU.

„Velika mi je čast da sam upravo ja dobila ovu medalju i ušla u „Kuću slavnih Akademije“, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović za Večernji list, dodavši kako joj je iznimno drago da „Alma Mater“ u Beču brine o svojim polaznicima.

„Akademija je bila bitno formativno iskustvo za mene, jer uz učenje i zabavu stekla sam mnoga poznanstva, i to je poanta, raditi u interesu vlastite karijere i zemlje“, napomenula je.

U svom govoru o ulozi i značaju diplomacije dala je osvrt na osobna iskustva iz vremena stvaranja hrvatske diplomacije.

„Kada smo učili iz priručnika od ono malo diplomata koji su došli iz Beograda, od kolega Austrijanaca, koji su nam silno pomogli i zato im hvala“, rekla je Grabar-Kitarović pobrojavši i neke od grešaka koje su se u to vrijeme događale, kao primjerice slanje verbalne note vlastitom ministarstvu, što je nasmijalo nazočan skup.

Citirajući rečenicu da je „diplomacija način da nekoga pošalješ u pakao i da se on veseli tom putu“ napomenula je da ono što je kroz diplomaciju radila u Hrvatskoj i danas u Afganistanu je upravo „izvlačenje ljudi iz pakla, iz pakla rata, nemira i nestabilnosti“.

Na primjeru Sirije rekla je kako nema vojnog rješenja i da se vojnim prijetnjama eventualno nekoga može natjerati za pregovarački stol, no da treba postići političko rješenje, i da je to glavna poanta diplomacije.

Osvrnuvši se na Hrvatsku rekla je: „ Naša zemlja nikada ne bi bila postala članica EU-a i NATO-a da nismo damo odradili posao kod kuće i napravili neke vrlo bolne poteze koji su bili iznimno teški i mnogo nas koštali. Koliko nas je samo ljudskih života i materijalne štete koštalo osamostaljenje“, istakla je, ustvrdivši kako je Hrvatska danas znatno drugačija zemlja od one prije rata i da treba gledati u budućnost.

Polaznicima Akademije je poručila da budu marljivi i uče i ostanu iskreni i dosljedni sebi i svojim principima.

Kolindi Grabar-Kitarović na medalji je čestitao i Michael Linhart, zamjenik glavnog tajnika i glavni direktor Ureda za razvoj suradnje austrijskog Ministarstva europskih i međunarodnih poslova, koji je otvorio svečanost. Obraćajući se nazočnom skupu rekao je kako je Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a na vlastitom primjeru najbolje mogla uočiti ulogu i značaj diplomacije.

Grabar-Kitarović zahvalila je Austriji za svekoliku potporu i savjete koje je sve vrijeme pružala Hrvatskoj na njenom europskom putu.

Na skupu su bili nazočni, između ostalih i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije