Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolinda grabar-kitarović

'Srbija je ta koja potencira neko puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj'

Grabar Kitarović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
08.03.2017.
u 23:31

- Pokušavam zamisliti sebe u toj situaciji. To je strahovito teška odluka - kazala je predsjednica

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović gostujući u RTL Direktu kazala je da zabrana pobačaja ne rješava ništa. 

- Nitko nije govorio o zabrani pobačaja. Stier i HDZ, u konačnici i ja sam dobila izbore na kršćansko-demokratskoj platformi. Moj stav osobni o pobačaju je jasan. Međutim, čvrsto držim da zabrana pobačaja ne rješava ništa - kazala je predsjednica i dodala kako je namjera omogućiti da se ljudima pruži potpora i pomoć i da ne vidi ništa loše u savjetovanju. 

Strahovito teška odluka

- Pokušavam zamisliti sebe u toj situaciji. To je strahovito teška odluka. Neke žene boje se obitelji, sredine u kojoj žive. I upravo zato postoji država, da vam pomogne savjetom - kazala je predsjednica i dodala da to ne smije biti nauštrb "prava žene odlučuje o sebi i svojoj budućnosti i svojem tijelu". Nedostatak edukacije smatra velikim razlogom za pobačaj danas, ali je i istaknula da je dobro što se broj pobačaja od 90-ih godina smanjio čemu je "pridonijela edukacija". 

- Nedopustivo je da za isti posao žena prima puno manju plaću nego muškarac - kazala je Grabar-Kitarović i dodala kako jedino u pravosuđu postoji "relativan paritet među spolovima", dok u svim drugim poslovima još uvijek ima premalo žena, a tu je posebno istaknula politiku, visoko školstvo i gospodarstvo.

"Ne vidim puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj"

Kazala je da je sramotno to što mnoge stranke nisu ispunile žensku kvotu na listama za izbore, odnosno nisu imale najmanje 40 posto žena na listi. 

- Srbija je ta koja potencira neko puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj. Ja ga ne vidim, vidim pojedinačne incidente - kazala je predsjednica koja smatra da je Vlada dobro postupila kod postavljanja ploče s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu. Kazala je da ta ploča "nije usmjerena prema onome što se događalo u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu". 

- To nije usmjereno na ono što se dogodilo desecima tisuća ljudi koji su patili u tom logoru. To je ploča koja je podignuti 11 mladića koji su se borili za Hrvatsku - objasnila je predsjednica. 

>>Predsjednica: Ne treba gledati 10 godina unatrag, ima predmeta koje bi DORH mogao pozornije pogledati

>>FPZG odbio dati Daliji Orešković podatke dolazi li predsjednica Grabar-Kitarović na predavanja

Komentara 17

PI
pipnicar
09:29 09.03.2017.

Di se pojavi Kolinda roj konjskih muva podrepača

VO
vodopad
07:30 09.03.2017.

podrška predsjednici

RU
ruzarukavinamajstorovic
09:24 09.03.2017.

Draga predsjednice, zamolila bi te da se ne osvrćeš na neprijateljske komentare. Vodi brigu o dobrom životu odnosno standardu hrvatskih državljana. To je najbitnije za svakog normalnog čovjeka. Sve drugo će se rješiti i ne treba trošiti puno energije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije