Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Zagrebu

Predsjednica Grabar-Kitarović primila predstavnike srbijanskih udruga nestalih

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/10
23.02.2018.
u 17:39

Uz predsjednicu na sastanku su bili predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, SOA I VSOA

U Zagrebu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala s predstavnicima srbijanskih udruga nestalih, čime je poštovan dogovor postignut između dvoje predsjednika tijekom prošlotjednog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Uz predsjednicu na sastanku su bili predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, SOA I VSOA. Sastanku je nazočila i veleposlanica Republike Srbije u RH Mira Nikolić. U delegaciji iz Srbije bili su Dragan Pjevač, predsjednik Upravnog odbora Koordinacije srpskih udruženja obitelji nestalih, ubijenih i poginulih osoba s prostora bivše Jugoslavije, Ljuba Šućur, predsjednica Udruženja poginulih i nestalih iz Zapadne Slavonije, Mirjana Božin, predsjednica Udruženja roditelja i obitelji uhapšenih, zarobljenih i nestalih lica SRJ, te Dragana Đukić, predsjednica Udruženja porodica nestalih i poginulih osoba “Suza”, te Marica Šeatović iz udruge "Protiv zaborava".

Glavna tema ovog susreta bilo je pitanje rješavanja sudbine osoba srpske narodnosti, nestalih na području Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Izaslanstvo je izvijestilo Predsjednicu o svojim dosadašnjim aktivnostima i naporima u pronalasku i rasvjetljavanju sudbina nestalih. Polazeći ponajprije od prava obitelji da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je snažnu potporu Republike Hrvatske i ustrajnu osobnu predanost u rješavanju ovog pitanja. Kazala je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje te da vjeruje kako će dijalog omogućiti pozitivan iskorak.

U razgovoru je naglašena nužnost suradnje svih uključenih te izražena nada obje strane kako će predstojeći mjeseci donijeti napredak kako bi se neizvjesnost obitelji privela svom kraju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izvijestio je o dosad učinjenom kao i naznačio spremnost kontinuirane suradnje po pitanjima koja su istakli predstavnici udruga nestalih.

Republika Hrvatska još traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata. Računa se da polovicu od tog broja čine nestali Srbi, kao i oko 150 državljana Srbije koje ona potražuje kao nestale na teritoriju Hrvatske tijekom Domovinskog rata. 

1/0

Komentara 86

KR
kritika5
19:53 23.02.2018.

pa naša predsjednica prima samo uvažene goste i šalje slikice ispred predsjedničkih ograda

HR
Hrvatska
18:17 23.02.2018.

Lijepo. Neka svi nadju svoje nestale. Majke Hrvatske i Srbije traze odgovore gdje su im sinovi i muzevi. Bravo predsjednice.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
18:16 23.02.2018.

Kolinda je Srpkinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije