Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki susret

Kolinda Grabar-Kitarović u četiri oka s Putinom u Sočiju

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
15.10.2017.
u 08:03

U Moskvi će biti održan i još neviđeno velik gospodarski forum na koji dolaze predstavnici 100 hrvatskih i 245 tvrtki iz Rusije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin sljedeće će srijede (18. listopada) započeti dugo pripreman službeni sastanak.

No, naša delegacija leti u Soči, na Crnom moru. Znalci kažu da Putin u tu svoju nedostupnu rezidenciju zove one svjetske političare s kojima želi “konkretan” i sadržajan dijalog. Zadnji se put neko veliko hrvatsko državno izaslanstvo zaputilo put Rusije prije 18 godina, kada je pokojni predsjednik RH Franjo Tuđman poveo delegaciju od oko 130 osoba i u Moskvi se susreo s ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom. Drugog će se dana, idućeg četvrtka, u Moskvi održati i još neviđeno velik gospodarski forum na koji dolaze predstavnici više od 100 hrvatskih i 245 tvrtki iz Rusije, koliko ih se do sada već javilo.

Iz Zagreba u Moskvu kreće čarter-zrakoplov, a na popisu je 150 gospodarstvenika i predstavnika svih hrvatskih tvrtki koje nešto znače u svim područjima biznisa. Predsjednici će, naravno razgovarati o bilateralnim problemima i temama, ali i europskim, te globalnim, kada su primjerice u pitanju inicijativa Tri mora, energetska i sigurnosna pitanja, kao i borba protiv terorizma. No, iz činjenice da će se u državnom zrakoplovu uz predsjednicu naći i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, mnogi će povjerovati da će u crnomorskoj rezidenciji svakako biti govora i o Agrokoru, koji Hrvatsku i Rusiju povezuje već i time što su ruske banke zabrinute za naplatu više od milijardu eura.

Nakon tzv. proširenog tête-à-têtea, naša predsjednica i ruski predsjednik razgovarat će i u “četiri oka”. Kada oni završe razgovore, predstavnici dviju država potpisat će čak šest međudržavnih sporazuma i protokola (o suradnji MUP-ova, MVP-ova, državnih odvjetništava, programu kulturne suradnje, gospodarskoj suradnji na trećim tržištima), a onda će slijediti izjave za medije svoje predsjednika. U Moskvi će napa predsjednica imati svečani doček, a položit će vijenac na Grobnicu neznanog junaka kod zidina Kremlja.

Susret će se i s Dmitrijem Medvedevim, ruskim premijerom, a obratit će se okupljenima i na gospodarskom forumu. Predsjednica se susreće i s patrijarhom Rusije Kirilom, te Valentinom Matvijenko, predsjednicom Vijeća Federacije Federalne Skupštine. Bit će vremena i za posjet Boljšoj teatru.

Komentara 137

KL
Klarahrv
08:21 15.10.2017.

Naša Predsjednica ponos nas Hrvata.

PR
prajdali100
08:39 15.10.2017.

Pametna žena koja vodi racuna o našim nacionalnim interesima.Nažalost ima ih koji to ne vide.Kad se samo sjetim Mesica ili Josipovica.....Koliko su nas koštali to je strasno.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
08:52 15.10.2017.

Izgleda da ova Vlada rješava probleme i grijehe prijašnje politike koju je Hrvatska imala.Bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije