Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽITELJI AZILA

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra da je Dublinski sporazum mrtav

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
09.12.2015.
u 19:00

Predsjednica je ponovila stajalište da je rješenje zaštita grčko-turske granice te da Hrvatska nije zemlja prvog prihvata

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je danas u Bratislavi, zajedno sa svojim slovačkim kolegom Andrejem Kiskom, Slovačko-hrvatski gospodarski forum na kojem je pozvala gospodarstvenike da se priključe ostvarivanju inicijative Jadran-Baltik-Crno more, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U sklopu službenog posjeta Slovačkoj, na susretu gospodarstvenika koji su organizirale gospodarske komore Hrvatske i Slovačke, predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na razgovor sa slovačkim predsjednikom Kiskom tijekom kojeg su se složili kako bogate odnose dvaju zemalja valja pretočiti u što konkretniju suradnju te kako je jedan od vidova takve suradnje u okviru skupine V4+ i inicijative Jadran-Baltik-Crno more.

Naglasivši kako ta regija može biti pokretač svjetskog i gospodarskog rasta te kako to potvrđuje zanimanje koje su pokazale i zemlje uključene u inicijativu i ostatak EU-a, Kina i SAD, predsjednica je pozvala gospodarstvenike da se pridruže ostvarivanju te inicijative.

Kazavši kako je ključ za razvoj gospodarskih odnosa i gospodarstava u suradnji među poduzetnicima, naglasila je važnost boljeg usklađivanja dviju zemalja i otkrivanja preostalih pravnih, regulatornih ili administrativnih prepreka. "Za to je potrebno jače surađivati u ulagačkoj politici, međunarodnoj trgovini i internacionalizaciji malog i srednjeg poduzetništva. Mi, političari, moramo vama, gospodarstvenicima, pripremiti teren na kojem ćete moći uspješno razvijati suradnju i bez prepreka", kazala je predsjednica.

Istaknula je kako su hrvatske i slovačke tvrtke ostvarile dobre trgovinske veze i međusobna ulaganja. "Prostor za daljnji gospodarski razvoj postoji u industriji, kao i u razvoju prometa roba i usluga, osobito kroz hrvatske pomorske luke", kazala je Grabar-Kitarović.

Osvrnuvši se na ulaganja, izrazila je uvjerenost da će daljnja poboljšanja ulagačke i poduzetničke klime u Hrvatskoj jačati slovačke ulagačke aktivnosti na hrvatskom tržištu. Pozvavši gospodarstvenike da istraže mogućnosti ulaganja u Hrvatsku i njezine komparativne prednosti, poticajne mjere koje promiču investicijske projekte te općenito bolje uvjete ulaganja za nove poslovne pothvate, predsjednica je naglasila kako će se i nadalje zalagati za razvoj gospodarskih i sveukupnih odnosa Hrvatske i Slovačke te kako ostaje potpuno otvorena za svaki oblik uzajamno korisne suradnje, dodaje se u priopćenju.

Grabar-Kitarović o Dublinskom sporazumu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da danas de facto više nije na snazi Dublinski sporazum koji regulira koja je zemlja Europske unije odgovorna za tražitelje azila koji su preplavili Europu u najvećoj migrantskoj krizi od Drugoga svjetskoga rata.

Na novinarski upit zašto Hrvatska i dalje ne provodi pravila Dublinskog sporazuma, iako je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio da, ako migranata u Hrvatskoj bude oko četiri tisuće, da ih neće biti problem zbrinuti i registrati po dublinskim pravilima, predsjednica je ponovila stajalište da je rješenje zaštita grčko-turske granice te da Hrvatska nije zemlja prvog prihvata, a nije ni prva država EU u koju migranti ulaze.

"Prije Hrvatske, oni prođu kroz nekoliko zemalja koje se klasificiraju kao sigurne, od Grčke, preko Makedonije do Srbije i držim da sve formalnosti, pa i registraciju, treba obaviti već pri samom ulasku u EU, dakle u Grčkoj", rekla je Grabar-Kitarović na konferenciji za novinare nakon sastanka sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom, dodavši da Hrvatska, "jasno, mora registrirati sve ljude koji ulaze u nju iz razloga nacionalne sigurnosti".

"Izjava ministra Ostojića odnosila se na pretpostavku da u Hrvatsku ukupno uđe četiri tisuće ljudi, a ušlo ih je mnogo, mnogo, mnogo više od toga", kazala je.

"Pitanje je koliko je Dublinski sporazum danas više uopće na snazi – prema mome mišljenju, on je mrtav", ocijenila je.

Predsjednicima je bilo postavljeno i pitanje treba li Grčka i dalje ostati u Schengenu ili bi je trebalo iz njega maknuti, kao što traže neki glasovi u EU.

"Grčka je članica i EU, i Schengena i eurozone i mi bismo trebali učiniti sve što je u našoj moći da to tako i ostane. Grčka granica sad je i naša granica i svi zajedno, EU i Grčka, trebamo doći do rješenja kako zaštititi tu granicu. To je pravo pitanje", odgovorio je slovački predsjednik Kiska, s čime se potpuno suglasila i hrvatska predsjednica, rekavši da tome nema što dodati.

>> Finska vlada tražit će od tražitelja azila da rade besplatno

>> Kršenje prava tražitelja azila državu može skupo koštati

Komentara 30

DU
Deleted user
17:50 09.12.2015.

Kolinda je bila iskrena i dalkovidna na samom početku izbjgličke krize kad je prozvala Merkelicu i optužila je da je napravila nered pozivajući izbjeglice,naša vlada (Milanović,Pusić Ostojić) su je ismijavali!

Avatar Baroudeur
Baroudeur
17:29 09.12.2015.

Blesavi sporazumi i zakoni dovode naravno do bezizlazne situacije!

LA
Lavica7
17:29 09.12.2015.

Cicak...slikovit prikaz stanja u drzavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije