Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog izbjegličkog vala

Grabar-Kitarović poslala pismo Milanoviću: Sazovimo sjednicu VNS-a

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
16.09.2015.
u 08:30

Predsjednica u pismu premijeru ističe kako smatra da je što skorije sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost nužno zbog izbjegličkog vala i njegove društvene, gospodarske i sigurnosne implikacije.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je prijedlog premijeru Zoranu Milanoviću o sazivanju 2. sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog migracijske krize. U prijedlogu se navode dva termina, petak 18. rujna u 15 sati i utorak 22. rujna u 14.30 sati u Vili Prekrižje.

Predsjednica u pismu premijeru ističe kako smatra da je što skorije sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost nužno zbog izbjegličkog vala i njegove društvene, gospodarske i sigurnosne implikacije.

– Potrebno je razmotriti dosad učinjeno, a posebice ono što nam predstoji u pronalaženju odgovarajućih mjera nadležnih tijela državne uprave kojima bismo odgovorili na ovo pitanje koje nije samo humanitarne već, čvrsto vjerujem, i sigurnosne naravi. Ocjenjujući na temelju dostupnih obavještajnih i drugih procjena kako se trenutačna migracijska kriza neće brzo primiriti, čak i uz postizanje dogovora na razini EU o zbrinjavanju trenutačno procijenjenih brojeva migranata (kvote), a imajući u vidu mogućnost da se zbog uvođenja raznih ograničenja i pojačanog nadzora na granicama država članica Europske unije i schengenskog prostora u susjedstvu (Mađarska, Austrija, Njemačka, Slovačka) izbjeglički val prenese na Republiku Hrvatsku, držim kako je neodložno razmatranje ovog pitanja na najvišoj državnoj razini – stoji u prijedlogu.

Predsjednica Grabar-Kitarović premijeru Milanoviću napisala je i da se nameće pitanje određivanja stajališta Republike Hrvatske prema Dublinskoj konvenciji i drugim sporazumima o readmisiji na snazi, odnosno pune primjene svih međunarodnih standarda i pravila Europske unije vezanih uz izbjeglice.

– Zatvaranjem mađarsko-srpske granice, izbjeglički val može se prenijeti u Republiku Hrvatsku ili Rumunjsku, u daleko većem broju od onog s kojim se, prema najavama, računa. Na društvenim mrežama se tako već šire savjeti izbjeglicama koje alternativne rute odabrati, a one uključuju i Republiku Hrvatsku – poručila je Grabar-Kitarović.

>> Na Facebooku izbjeglice savjetuju kako izbjeći mine na hrvatsko-srpskoj granici

>> Izbjeglice stigle u Hrvatsku. Uhićena nekolicina koja je preko polja ilegalno prešla granicu?

>> Autobusi koji voze izbjeglice u Hrvatsku krenuli prema Šidu

Foto: Ured predsjednice

Komentara 169

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
08:41 16.09.2015.

Buahaha,koja lakrdija očekivati od Ostoje i Milanovića da išta naprave. Pa prvih 20 migranata im je prošlo kroz kukuruze, kaj će tek biti kad ih dođe 50.000 tisuća. Ostojić ne bi bio u stanju otkriti ni Milanovićev prst u svom anusu, a ne da kontrolira granicu.

DU
Deleted user
08:42 16.09.2015.

Kakav ce izgovor Premijer sad naci da ponizi Predsjednicu a ignorirati je ne moze?

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
08:44 16.09.2015.

sta ce vlada pa ona nema pojma hebate ,oni znaju sam KRAST..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije