Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNANJE

Predsjednici u Rusiji dodijeljen počasni doktorat

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
20.10.2017.
u 10:40

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu "Novi trendovi globalnog gospodarstva".

Hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Rusiji, dodijeljen je u petak počasni doktorat Ruskog ekonomskog sveučilišta "G. V. Plehanov" u Moskvi.

U njezinoj je nazočnosti potpisan Sporazum o suradnji između Ruskog ekonomskog sveučilišta "G. V. Plehanov" i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Potpisali su ga rektor Plehanova Viktor Grišin i dekan ZŠEM-a Đuro Njavro.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu "Novi trendovi globalnog gospodarstva".

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine s jedne te izolacionizma s druge strane; o tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

"Uvjerena sam da u današnjem međuzavisnom svijetu postoji samo jedan put kojim možemo ići: upravo suprotno izolacionizmu i protekcionizmu, to je put suradnje, gradnje mostova, uklanjanja zapreka međunarodnoj trgovini i promicanja uzajamnih projekata i inicijativa koji će svima koji u njima sudjeluju donijeti korist", istaknula je.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo tako može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Po njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu tri mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Europske unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. 

"Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu željela bih istaknuti kako je ovo inicijativa 'za', za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne 'protiv'".

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative te Rusije i Hrvatske.

"Zajednički razvoj projekata digitalizacije, dodatnog razvoja suradnje naših obrazovnih institucija i zajednički rad na istraživanju i razvoju, inovacijama i poslovnim pothvatima modernog gospodarstva – pružaju šansu u smislu ostvarenja gospodarstva i ciljeva koje sam opisala u današnjem izlaganju", naglasila je.

"I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bismo zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih", rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov, predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

Komentara 19

PI
Pikacu
13:19 20.10.2017.

Daj Kolinda spavaj s njim...glavna reforma u Hrvatskoj...poslat Kolindu u teretanu i na najbolju njegu na svijetu...da bude naj seksi i da zavodi predsjednike svijeta te oni zauzvrat veliko investiraju u Hrvatsku...a mi dignemo nasoj Wonder woman Kolindi spomenik od 100 m barem....tako mmmmmmmm.......seksi zezica

VI
vidum
11:54 20.10.2017.

Eto, učiteljici se ispunio san da bude DR. SC.

VI
Vito
12:43 20.10.2017.

Predsjednici u Rusiji dodijeljen počasni doktorat :::::::: Naravno da joj je trebalo pokloniti za milijun eura koje će opljačkati iz Hrvatske uvjeravajući Hrvatice i hrvate da to neće napraviti. __ "Počasni doktorat" je samo dokaz kako je pljačka ugovorena i potpisana __ putin ne daje priznanja nikome od koga nema izravne korsti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije