Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO demoskop

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje vodi, ali gubi potporu. Milanović i Škoro rastu

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
08.07.2019.
u 19:30

Kolindu Grabar-Kitarović i dalje bira najviše ispitanika, 30 posto, no u odnosu na lipanj, izgubila je gotovo pet postotnih poena potpore. Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović bilježi rast od gotovo 3 postotna poena i sada je na 22,3 posto

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srpnju je zabilježila značajan pad potpore, dok potpora ostalim protukandidatima raste, ukazuju rezultati istraživanja CRO Demoskop koje objavljuju Vijesti.hr.

Kolindu Grabar-Kitarović i dalje bira najviše ispitanika, 30 posto, no u odnosu na lipanj, izgubila je gotovo pet postotnih poena potpore. Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović bilježi rast od gotovo 3 postotna poena i sada je na 22,3 posto. Miroslava Škoru sada bira 17,8 posto ispitanika, odnosno 4 postotna poena više nego u lipnju. Među njima su birači desnijih opcija, ali i 30 posto birača Živog zida, te 20-ak posto HDZ-ovaca.

Blagi rast vidljiv je i kod bivšeg suca Mislava Kolakušića, kojega na Pantovčaku želi gotovo 14 posto ispitanika. Ivana Pernara, bivšeg člana Živog zida, od jučer predsjednika novonastale stranke koja nosi njegovo ime, bira nešto manje od 3 posto ispitanika. Katarina Peović iz Radničke fronte je nešto iznad 2 posto, dok Tomislav Panenić, kojeg Most ne želi kandidirati, samostalno ne može prebaciti preko dva posto. Ostalih je 2,4 posto, a neodlučnih 7,2 posto.

Uz ovako velik broj kandidata, kojih će vjerojatno biti još i više, realnije je da će drugi krug iznjedriti pobjednika. U srazu sa Zoranom Milanovićem i Miroslavom Škorom aktualna predsjednica u oba slučaja i pobjeđuje, ali i bilježi pad potpore. U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Grabar-Kitarović bolje stoji. Bira je 53,9 posto ispitanika, no smanjila je prednost za postotni poen u odnosu na lipanj, a gotovo tri u odnosu na svibanj. Istodobno, nakon objave kandidature Zoran Milanović joj se približio, bira ga 41,7 posto ispitanika, gotovo tri postotna poena više nego prošlog mjeseca. Neodlučnih je 4,4 posto. 70-ak posto Škorinih birača u ovakvom izboru glas daje predsjednici, ali gotovo četvrtina ide Milanoviću. Kolakušićevi su se podijelili, ali više ih bira Milanovića - 60 posto.

Do pobjede, i to uz identičnu potporu, Predsjednicu vodi sraz s Miroslavom Škorom. U drugom krugu s njim Grabar-Kitarović osvaja 53,9 posto glasova, a Škoro 38,1 posto. No ovdje je više neodlučnih, čak 8 posto. Prije samo mjesec dana predsjednica je i ovdje uvjerljivije pobjeđivala. Sada je izgubila tri postotna poena, dok je toliko narasla potpora Škori. Ovakav izbor podijelio je SDP-ovce, ali više ih bira Grabar-Kitarović, baš kao i Kolakušićevi birači.

Desnije opcije glas daju Škori, kao i 20-ak posto HDZ-ovaca, što i nije čudno s obzirom na to da je Škoro bivši HDZ-ovac, a i 2008. do Sabora je došao preko njihove liste.

Predsjednica se još uvijek nije izjasnila oko toga ide li uopće u reizbor, a u slučaju da to ipak ne učini u drugom ćemo krugu birati između Škore i Milanovića. Takav ishod značio bi veliku neizvjesnost, no pobjedu bi ipak odnio Miroslav Škoro. Glazbenika, bivšeg HDZ-ovca, konzula i doktora ekonomskih znanosti, bira 51,6 posto, dok bi pravnika, bivšeg diplomata, SDP-ova premijera i predsjednika te stranke, zaokružilo 44,4 posto ispitanika. Neodlučnih je 4 posto, pa bi ovakva politička utakmica bila najneizvjesnija.

Škoro uzima 70-ak posto glasova Grabar-Kitarović, ali gotovo četvrtina glas daje Milanoviću, dok su HDZ-ovci uvjerljivo uz Škoru.

Istraživanje se provodi početkom mjeseca od 1. do 5. lipnja 2019. na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77% (za utvrđivanje rejtinga stranaka ±3,1%) uz razinu pouzdanosti od 95%.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Komentara 44

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
20:03 08.07.2019.

Samo Kolinda, drugi joj nisu do koljena!

WC
wcikuj
20:15 08.07.2019.

Zoran Milanović gubi u srazu i sa Škorom i predsjednicom. Vjerojatno bi ga i Kolakušić pomeo. To nije ništa čudno. Birači SDP-a su stari i imaju malo potomaka. Milanović vjerojatno ima napuhani rejting jer ljevičarima uvijek ankete daju 5% višee nego realno na izborima dobiju. Milanović možda ne prođe ni u drugi krug već se to smiješi Kolakušiću ili Škori.

ZR
Ze Roberto u
19:53 08.07.2019.

Iz pouzdanih izvora, prije 5 minuta !!! drug Milanović odustaje zbog nemogućnosti korištenja helikoptera Vlade RH. Po hitnom postupku partija je kandidirala druga Staziča, poznatog po vožnji bicikla, a za zamjenika druga Mavasa ,ljubitelja liftova......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije