Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova poruka

Predsjednica o demografiji: Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere

Kolinda Grabar-Kitarović
Goran Kovačić/Pixsell
10.11.2017.
u 12:55

Treba dobro još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne – poručila je predsjednica.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u petak, u govoru na svečanoj sjednici u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije i blagdana njezina zaštitinika sv. Martina, da je demografsko pitanje u Hrvatskoj i Slavoniji "pitanje svih pitanja" koje zahtjeva poduzimanje izvanrednih mjera.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, navela je kako su prošle godine najveći negativan saldo emigracije u inozemstvo imale Vukovarsko-srijemska (-2369 osoba) i Osječko-baranjska županija (-3122 osobe), koje imaju i negativan saldo unutarnje migracije, a najveći je upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1257 osoba).

"Stoga još jednom naglašavam: demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. Treba još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne", poručila je  Grabar Kitarović.

Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, kojim Vlada želi povećati ulaganja u te dijelove Hrvatske, pruža dobru platformu za demografski oporavak, ali ga treba što prije operacionalizirati konkretnim projektima, dodala je.

Hrvatski građani žele zapošljavanje i veće plaće, "žele život, a ne životarenje", rekla je predsjednica upozorivši kako se u ime štednje godinama guše male sredine, a pri tom se gube iz vida velike dugoročne štete koje se na taj način čine. Vukovarsko-srijemska županija među pet posto najnerazvijenijih područja EU-a

Čestitajući Dan Vukovarsko-srijemske županije u ime premijera Andreja Plenkovića i Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac ustvrdila je kako je sadašnja Vlada u proteklih deset mjeseci uložila u Vukovarsko-srijemsku županiju više sredstava nego protekla Vlada u četiri godine. Po njezinim riječima, u proteklih godinu dana u tu je županiju uloženo više od milijardu kuna. Istaknula je podatak da se Vukovarsko-srijemska županija nalazi među pet posto najnerazvijenijih područja EU-a, tako da zaslužuje iznimnu pozornost zbog koje se nitko ne bi trebao ljutiti.

"Želim naglasiti odlučnu i nedvojbenu opredjeljenost Vlade da svim građanima ove zemlje osigura socijalnu sigurnost, ravnopravni pristup obrazovanju i europski životni standard", kazala je Žalac. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozvao je na poduzimanje konkretnih mjera kako bi se zaustavila propast slavonskog sela rekavši kako s ljudima koji odlaze nestaju i sela, a s njima se gasi i cijeli život.

Svečanoj sjednici Županijske skupštine, tijekom koje su dodjeljene županijske nagrade i priznanja, nazočni su bili brojni gosti, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te nadbiskup i metropolit đakovački i osječki Đuro Hranić, koji je u županjskoj Župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja predvodio svetu misu.

Komentara 94

Avatar jest
jest
13:22 10.11.2017.

Posebno su izvanredne mjere demografije kada mladi, srednje stari i svi drugi visokoobrazovani sjede mjesecima i godinama na burzama a nudi im se samo posao konobarenja za 1800 kn na ruke. Istovremeno po gradskim upravama, županijama, ministarstvima rade neobrazovani i i nekompetentni ljudi, pa čak oni sa lažiranim diplomama, sve redom izvrsno plaćeni i jako dobro umreženi rođako-kumsko-stranačkom mrežom. Preostali mogu samo gledati u smjeru granice i odlaska iz zemlje.

Avatar Grunf
Grunf
15:09 10.11.2017.

jel se to nama netko probudio iz zimskog sna?!

BM
branko.mihalic1
18:06 10.11.2017.

svo su oni isti samo su ljudi naivni vide crvene crne a ne lopove treba napravit lobotomiju kopletno svima pa ispočetka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije