Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAPAN PROVEO ISTRAŽIVANJE

Koliko nas maske štite?

Medicinska maska za lice
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
22.10.2020.
u 10:08

Japanski su istraživači dokazali da maske mogu pružiti zaštitu od čestica koronavirusa u zraku, ali čak ni maske profesionalne kvalitete ne mogu potpuno eliminirati rizik od zaraze.

Japanski su istraživači dokazali da maske mogu pružiti zaštitu od čestica koronavirusa u zraku, ali čak ni maske profesionalne kvalitete ne mogu potpuno eliminirati rizik od zaraze.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice koronavirusa.

Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz dišni put.

Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 posto u odnosu na situaciju kad maske uopće nema.

Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 posto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke se čestice virusa uspiju uvući. 

Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i kirurške maske blokiraju više od 50 posto čestica virusa.

"Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa", napisali su istraživači u studiji objavljenoj u srijedu.

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus covid-19 može širiti zrakom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog mjeseca svoje smjernice rekavši da patogen može satima ostati u zraku.

Druga je skupina japanskih istraživača uz pomoć superkompjutorskih simulacija pokazala da vlažnost zraka znatno utječe na to kako se virusne čestice šire zrakom.

Ključne riječi

Komentara 3

MT
makan tahi
13:53 22.10.2020.

pitajte krišto, ona zna, njoj je neki nepoznati kvazi doktor sve objasnio

SI
sisavac
13:11 22.10.2020.

kad bi svi nosili rukavice, prali cipele, nosili maske, ne kašljali, dal bi se zarazili? ajmo te skafandere navući već jednom, tvornica specijalnih odijela se ne gradi bezveze. sad iz prve ruke, na poznatom događaju možete vidjeti kako se stvara proces, vodi, usmjerava, korigira. eto, svakodnevnim objavama broja zaraženih ljude se veže uz jedan proces, koji evoluira, ljudska priroda je takva da neku okolnost s vremenom malo zapostavi, zaboravi, ali svakodnevna objava rezultata ostaje, da bi zadržao interes moraš šokirati, šok se postiže većim brojem testiranja, slijedi stampedo za testove, naravno da je rezultat drastičan porast broja zaraženih, što ekipi daje slobodne ruke. ovako, mislim da će netko zbilja dobiti lijepu nagradu, netko će i doktorirati na ovoj temu, farmaceuti zaraditi, liječnici isto, al neće za to trebati raditi. mislim, 90% njih sjedi 8 mjeseci!

AA
aabbcc
12:00 22.10.2020.

Ja mislim da su Svedjani upravu po pitanju maski 100% a i da nisu zapamtite necete ih promijeniti jer oni su najtvrdoglaviji narod na svijetu. Ako ne danas dokazati ce vam za 10godina. (a Japance inace smatraju glupavima i tu ima istine)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije