Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najtraženiji putnici

Koliko će doći ruskih turista ovisi i o izravnim letovima

31.07.2015., Sibenik - Par kapi kise i nestabilno vrijeme turisti su iskoristili za obilazak gradskih ljepota i u gradu stvorili velike guzve.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
31.01.2016.
u 07:45

Za šest milijuna Rusa koji su običavali ljetovati u Egiptu i Turskoj najviše se bore Grci i Izraelci. Hrvatska ima velike šanse

Velika je bitka za gotovo šest milijuna Rusa koji su običavali ljetovati u Egiptu i Turskoj. Egipat su Rusi prekrižili za putovanja nakon rušenja aviona s njihovim turistima koji su se vraćali s odmora u Sharm el-Sheiku, a Turska se na crnoj listi našla zbog rušenja ruskog vojnog zrakoplova. Sve bi turističke zemlje htjele ove Ruse, a za te se goste najintenzivnije bore Izrael i Grčka. Pritom Izrael ponajprije ‘puca’ na negdašnje goste Egipta s ruskom putovnicom, a Grčka se snažno trudi Rusima nametnuti kao ‘nova Turska’. Za svoj dio turističkog kolača na ruskom se tržištu bore i Italija, Francuska, Cipar, Malta (Air Malta, recimo, nudi povratne karte iz Moskve za nevjerojatnih 650 kuna), Bugarska..., dakako, i Hrvatska.

– I mi smo krenuli s promocijom, a već i broj sudionika na našoj tradicionalnoj radionici ‘Sell Croatia’ prošloga tjedna daje naslutiti da će Hrvatska ove godine biti itekako zanimljivo odredište za ruske turističke firme i ruske turiste. Na radionici je sudjelovalo 50 hrvatskih turističkih tvrtki i stotinjak ruskih partnera, a to puno govori, bilo je i dosta velikih touroperatora. Napokon možemo očekivati da se u 2016. trogodišnji negativni trendovi preokrenu i da broj gostiju iz Rusije napokon počne rasti – predviđa Rajko Ružička, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi. Hrvatski je pad na ruskom tržištu počeo ulaskom u EU, tj. uvođenjem viza za ruske državljane. Nakon odlične 2012., s 200.000 ruskih turista, u tri iduće godine izgubljeno je čak 90.000 gostiju iz te zemlje.

Da Hrvatska ima dobre izglede za ovu sezonu potvrđuju i ruski turistički radnici, iako će ruski turisti vjerojatno manje putovati u inozemstvo zbog nestabilne gospodarske situacije, slabljenja rublja i pada kupovne moći. Da se brojke vrate na ‘predvizno’ razdoblje trebat će dvije, tri dobre sezone. Hoće li se naša zemlja naći u društvu najtraženijih odredišta ruskih turista ovisi i o izravnim letovima. Ti se razgovori tek vode.

>> Otkrivamo što nam zamjeraju ruski turisti i na što troše novac

Ključne riječi

Komentara 4

IV
Ivanveliki
09:26 31.01.2016.

Oni koji od tamo mogu doći kod nas imaju novca i nije im zao potrositi. Kupuju suvrnire za cijelu rodbinu, jedu po restoranima, a smjesteni su u najboljim hotelima. To su jako dobri gosti i treba uvesti letove da ih vratimo. Ali, nisu li oni trebali nekakvu vizu za ulazak u EU? Mislim da su zbog toga prestali dolaziti..... Ako je i to razlog, trebalo bi naci rjesenje u nekakvom brzom izdavanju turističkih viza ili nečem sličnom

Avatar ivica48
ivica48
10:27 31.01.2016.

Sta ce nama Rusi kad imamo susjede

KI
kahriman.ibishi
10:56 31.01.2016.

Menen je zao ali gospodo hrvati vasi turizum nema sta ponutiti osim ono sto priroda daje.volim hrvate i svako godinu dolazim u .hr samo jedan primer porec je prekrasno zasto nije i umag tako zasto nije rabac tako okolina pulee je ktastrofa za plakati.u.puli ducani vam smrdi po plastiku.mosena puno smece.konobari nekulturno pononsanje prema gostim.neoprane case.dugo cekas naruzeb duko cekas naplatu.ali ipak pomislim koga ste imali u vlast ove.4 godina viste jos uvek dobri ako mi bog da jedva cekam da docemo .na korculu i da zverdim u.musunickedragr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije