Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNI ZBOG NOVIH SOJEVA

Kolarić: Nakon škola i domova očekujem popuštanje mjera za rekreativce, a onda ugostitelje

RTL
21.01.2021.
u 23:11

Upitan što misli kojim redoslijedom bi se trebale popuštati mjere, kazao je da su to škole, potom domovi za starije, što očekuje da bi trebalo biti već u veljači, a zatim sportske rekreativne aktivnosti i ugostiteljske aktivnosti, za što nije znao reći kada se očekuje

Član Vladina znanstvenog savjeta epidemiolog Branko Kolarić gostovao je večeras u RTL Direktu gdje je govorio o procesu cijepljenja u Hrvatskoj, a osvrnuo se i na otvoreno pitanje "Covid putovnica".

- U Hrvatskoj je procijepljeno oko 1,1%, o tome ćemo razgovarati kada procijepljenost bude puno veća. Ne vidim razloga da ljudi ne bi imali beneficija poput toga da se ne moraju testirati kada putuju ili biti u samoizolaciji - kazao je Kolarić pa dodao da se sada radi na tome da se beneficije prvo uvedu za korisnike domova za starije koji su cijepljeni. 

Komentirajući aktualnu epidemiološku situaciju kazao je: - Mi imamo odličan trend, ali brojke su i dalje visoke. Smanjenje je dobro, ali apsolutne brojke su velike. Moramo i dalje raditi na suzbijanju bolesti. Ovo je dobro, ali možemo se za 2,3 tjedna vratiti na staro - kazao je.

Upitan što misli kojim redoslijedom bi se trebale popuštati mjere, kazao je da su to škole, potom domovi za starije, što očekuje da bi trebalo biti već u veljači, a zatim sportske rekreativne aktivnosti i ugostiteljske aktivnosti, za što nije znao reći kada se očekuje.

Novi soj u Hrvatskoj još nije detektiran.

- Moguće da ga nismo našli, ali i da nije došao. To je jedan od razloga zašto smo oprezni u popuštanju mjera - kaže Kolarić.

Slaže se da cijepljenje ide jako sporo.

- Nadam se da će brzo biti AstraZenecino cjepivo odobreno. To bi nam puno ubrzalo stvari.

Krajem proljeća, početkom ljeta očekuje normalniji život.

Komentara 1

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
23:35 21.01.2021.

"Uskoro će izaći istraživanje Ionnaidisa i Sveučilišta Stanford koje je pokazalo da nikakvih benificija od rigoroznih mjera nema. Dakle govorim o mjerama kao što je zatvaranje restorana, obavezno nošenje maski... To je prvo takvo veliko istraživanje, a ja sam ga imao prilike pogledati prije nego što je objavljeno. To je do sada najozbiljniji rad na tu temu. Jednostavno se događa ono što bi se događalo i bez mjera. Infekcije dolaze u valovima i sele se iz jednog dijela Zemlje u drugi. Poput vatrometa koji plane i gasi se i nema veze s onim što mi radimo", rekao je Radman, dodavši da su znanstvenici bili u poziciji da daju izjave bez znanstvenih temelja za svoje tvrdnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije