Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trendovi

Kokain lani probalo 2,3 milijuna mladih

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
1/5
11.06.2018.
u 17:41

EMCDDA navodi da se na ulicama EU prodaje kokain visoke čistoće

Kokain je najčešće upotrebljavan nezakoniti stimulans u Europi, a oko 2,3 milijuna mladih u dobi od 15 do 34 godine konzumiralo je kokain u posljednjih godinu dana na području EU te u Norveškoj i Turskoj.

Europsko tržište kokaina se širi, ta je droga dostupnija većem broju zemalja, cijena mu je stabilna, a čistoća kokaina koji se prodaje na ulici dosegla je najvišu razinu u ovom desetljeću. Paralelno s tim porastao je broj zapljena kokaina, pa je u 2016. na području EU, u 98.000 zapljena, zaplijenjeno 70,9 tona te droge.

Prezentacija u Saboru

Najvažniji su to izvadci Europskog izvješća o drogama za 2018. koje je izradila Agencija EU za droge (EMCDDA), koje će se hrvatskoj javnosti izložiti 13. lipnja na 47. tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Gost sjednice, koji će govoriti o problematici droga u EU, bit će Andrew Cunningham, voditelj Sektora za tržišta, kriminal i smanjenje ponuda droga pri Jedinici za rizike javne sigurnosti EMCDDA.

Foto: Instagram Dejan Lovren

Izvješće EMCDDA koje se bavi trendovima i razvojem na području droga za 2018. navodi i da je dostupnost droga općenito velika te da je više od 92 milijuna odraslih osoba u dobi do 15 do 64 godine barem jedanput u životu probalo drogu.

Podaci EMCDDA, koji se odnose na zemlje EU te Tursku i Norvešku, navode da je 1,3 milijuna Europljana liječeno zbog uporabe droga, a svakako zabrinjava podatak da je porastao broj osoba koje se prvi put prijavljuju na specijalizirano liječenje zbog ovisnosti o kokainu. Takvih je 2016. bilo 30.300, što je za petinu više nego 2014.

Nadalje, kokain je u 2016. bio i druga najčešće prijavljivana droga u bolničkim slučajevima koji su povezani s drogom. EMCDDA upozorava da se mijenjaju i metode te rute krijumčarenja kokaina, pa je Iberijski poluotok i dalje važan, iako je 2016. tamo bilo manje zapljena nego prethodnih godina.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Promjene na tržištu

No zato je u Belgiji 2016. zaplijenjeno 30 tona kokaina, što je 43% ukupne godišnje zaplijene na području EU. Mijenja se i tržište marihuane, i dalje najraširenije nedopuštene droge u EU. To se tržište sve brže komercijalizira, a razlog je legalizacija marihuane u dijelovima SAD-a i Latinske Amerike. Marihuanu je lani konzumiralo 17,2 milijuna mladih Europljana, a jedan posto odraslih Europljana je konzumira svaki dan.

 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Marenggo
Marenggo
17:51 11.06.2018.

Samo neka šmrču,iskihati će poslije !

CR
CroAx
17:51 11.06.2018.

Ovo su gluposti, rijetko je naći baš dobar kokain danas.

DU
Deleted user
01:03 12.06.2018.

ljudi UPAMTITE - uvjek postoji šansa da vam uvale krokodila u kokainu. pa se bolje ne drogirat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije