Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI DONOSIMO

Lista prvih 15 najvećih korisnika državnih potpora za očuvanje radnih mjesta

Aladrović i Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
29.04.2020.
u 16:33

Osnovni kriterij za pomoć bio je pad prometa od 20 posto, što su, očito, zadovoljili i spomenuti ‘kapitalci’, iako se čini da neki od njih jako dobro posluju i u uvjetima izolacije.

McDonalds, Crodux derivati, Mlinar, kladionica Super sport, igre na sreću Interigre (Admiral casina) samo su neka od najvećih hrvatskih poduzeća koja su dobila milijunske potpore države za čuvanje zaposlenosti i isplatu plaća.

Država je za mjesec ožujak isplatila više od jedne i pol milijardi kuna kako bi se sačuvalo približno 485 tisuća zaposlenih radnika. Potporu je primilo gotovo 84 tisuće poslodavaca, među kojima se nalazi 145 velikih poduzetnika, gotovo svako drugo veliko poduzeće u zemlji, s približno 76 tisuća zaposlenih radnika. Osnovni kriterij za pomoć bio je pad prometa od 20 posto, što su, očito, zadovoljili i spomenuti ‘kapitalci’, iako se čini da neki od njih jako dobro posluju i u uvjetima izolacije.

Foto: Večernji list
Među vodećim primateljima potpora još su i Valamar Riviera s više od 2500 zaposlenih kojemu je isplaćeno preko osam milijuna kuna, zatim Boxmark Leather s više od dvije tisuće zaposlenih, Mlinar s 1737 zaposlenih, poznati proizvođač dijelova za automobile iz Solina AD Plastik  s više od 1500 zaposlenih, Maistra i Plava Laguna s po više od 1200 zaposlenih, ALCA Zagreb, distributer poznatih robnih marki s više od 1100 zaposlenih jednako kao i  trgovac naftnim derivatima Crodux. Potpora ide i za Varteks i njegovih 977 zaposlenih radnika, kao i Lesninu te Flibu koji također zapošljavaju više od 800 radnika.

Srednje velikih poduzetnika je 889 s 92 tisuće zaposlenih, malih poduzetnika koji zapošljavaju od 11 do 50 radnika je 5867, te 77 tisuća mikro poduzetnika koji ukupno zapošljavaju gotovo 195 tisuća radnika.

Državne potpore za očuvanje radnih mjesta dobilo je, prema listi koja je objavljena na web stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i 178 javnih bilježnika. Pri tome najveći iznos potpora dobila je javna bilježnica Željka Maroslavac, 55.250 kuna za svojih 17 radnika. Velibor Panjković je dobio za 16 zaposlenih u svom javnobilježničkom uredu 52.000 kuna, dok je javna bilježnica Vesna Ćuzela za svojih 10 zaposlenika dobila potporu od 25.000 kuna. Ostali javni bilježnici su potpore su tražili za jednog do 10 radnika.

- Očito je da će hitno trebati nadopuniti kriterije za korištenje državnih potpora. Poduzećima koja koriste potpore treba zabraniti isplatu dobiti,  kao i otkup vlastitih dionica, kaže analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević.  Nadalje, on predlaže da se državne potpore pretvore u vlasničke udjele tamo gdje ih tvrtke neće moći vratiti.  Jednako tako trebalo bi propisati i limite za pojedine primatelje jer nije svejedno da li netko ima 20 ili 2 milijuna kuna prihoda, kaže Lovrinčević.

Komentara 47

DU
Deleted user
17:47 29.04.2020.

Ne može a da ne upadne u oči Crodux traži potporu.

VE
verica2
18:05 29.04.2020.

Kladionica dobila potporu!?

Avatar Krile102
Krile102
18:33 29.04.2020.

Ajd dobro , ali stvarno mi nije jasno što Mlinar radi tu ..pekarnice su radile i to više nego inače .. Cro dux ??Pa nije obustavio poslovanje .. po tom kriteriju bi svi trebali dobriti potpuru i HEP plin jer j eprljeće pa je pad prometa 20 % jer je zatoplilo ... opet će se sve izroditi u hrvatsku priču

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije