Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija o psima

Koje su potrebe pasa, kako ih zaštititi i kako smanjiti broj napuštenih životinja

Foto: GettyImages
1/5
02.11.2018.
u 17:48

Real Dog Conference održava se 10. i 11. studenog u zagrebačkoj Novoj galeriji, a na rasporedu je 12 predavanja na kojima će govoriti bihevioristi, veterinari, kinolozi i aktivisti

Znanje o potrebama pasa, ali i podizanje svijesti o njihovoj zaštiti i dobrobiti, jedini je put kojim se može smnajiti broj napuštenih životinja. Upravo to svrha je Prve konferencije o zaštiti i dobrobiti pasa Real Dog Conference.

Organizira je Udruga za zaštitu i dobrobit životinja Indigo, a održat će se 10. i 11. studenog 2018. u prostoru Nove galerije, Zagrebačka avenija 104. O zajedničkom cilju govorit će bihevioristi, veterinari, kinolozi i aktivisti, na rasporedu je 12 predavanja i prezentacija kojima je cilj potaknuti pozitivne promjene u području brige za napuštene životinje.

O socijalizaciji pasa, procesu u kojem životinja uči kako komunicirati sa živim bićima s kojima živi, drugim psima, drugim životinjama i ljudima, govorit će dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biologije. Na njezinom predavanju saznat ćete kako se socijalizacija razlikuje od odgoja i treninga te koja je najbolja dob životinje za njezino provođenje.

"Od vuka do pudlice" naziv je predavanja mag.arheol. Rujane Jeger, u sklopu kojeg će biti riječi o procesu domestikacije psa. Neka od pitanja na koja ćete čuti odgovore su i kada i zašto su neki vukovi postali psi i koja je njihova uloga u razvoju civilizacije. Autorica će otkriti kako i kada su u stvari nastali psi, koji žive na svim kontinentima i u svim ekosustavima gdje i ljudi.

Dr. sc. Nikica Prvanović Babić, dr. med. Vet., izv. Profesorica s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, govorit će o kastracijama i spolonosti, Naziv njezina predavanje je "Važnost pravovremene kastracije kuja I osobitosti spolnosti pasa", a saznat ćete sve o prednostima i nedostacima kastracije u različitoj životnoj dobi.

"Genetika pasa" predavanje je Mateje Janeš, mag. ing. agr., na kojem će biti riječi o uzgoju čistokrvnih pasa po dobro utvrđenim standardima. Pedigre je dokaz porijekla takvih pasa, no sve je cešće pitanje garantira li i on i zdravlje, jer znanstvenici su otkrili da neki od standarda koji propisuju vanjske osobine pasa stvaraju nefunkcionalne i nezdrave jedinke. Tu su i mješanci, kakva je njihova genetika i jesu li stvarno zdraviji od čistokrvnih pasa?

Foto: Privatni album/MailOnline

Damir Skok, dr.vet.med., direktor je Zoološkog vrta grada Zagreba, u čijem je sastavu i Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu i Životinjski kutak. Upravo o skloništu bit će riječi na predavanju "Dumovec – jučer, danas, sutra" - kako je to nekad izgledalo, kako se sklonište razvijalo, kako je danas organizirano i što će sa skloništem biti u budućnosti.

"Zašto stvari krenu po zlu?" naziv je predavanja dr. vet. med. Dunje Kovač, koja dolazi iz Novog Sada u kojem ima edukativni centar za vlasnike i kućne ljubimce. Kako se bavi poremećajima u ponašanju pasa i mačaka, u centru je razvila jedinstveni sistem savjetovanja vlasnika i rješavanja problema u ponašanju pasa i mačaka.
"Sijede njuške" predavanje je dr. vet. med. Deane Basare, u kojem ćete čuti niz praktičnih savjeta vezanih za potrebe starijih pasa, odnosno kako njegovati pse u poznijim godinama, kako poboljšati kvalitetu njihova života, ali i života ljudi. Neke od tema su kako prepoznati i prihvatiti starost psa, starost nije bolest, gubitak sluha i vida, što kada mjehur popusti, njega kože, dlake i usne šupljine u starijoj dobi, senilnost pasa, kao i udomljavanje starih pasa.

Kada i zašto , koji psi grizu i napadaju, te zbog čega se neke pasmine pasa nazivaju i svrstavaju u kategoriju opasnih pasmina pasa, vječita su pitanja na koja se traže odgovori. O svemu tome na predavanju "Grizu li psi ili vlasnici" govorit će Mladen Ercegović, dugogodišnji kinološki sudac, jedan od autora Pravilnika o opasnim psima i licencirani ovlaštenik za provođenje istog. " Upotrebna psihologija pasa" naziv je predavanja Obrada Đokića na kojem će autor govoriti o testovima i analizama kojima se može pomoći napuštenim psima da postanu službeni psi. Predavač je do 2014. bio glavni instruktor i rukovodioc za obuku pasa u MUP-u Republike Srbije.

Foto: Privatni album/MailOnline

Na konferenciji će govoriti i Jasenka Pavić, jedna od osnivačica i predsjednica Udruge Indigo. Tema njezina predavanja "Nije u šoldima sve" je problematika koja muči većinu udruga za zaštitu životinja u Hrvatskoj – kako pronaći adekvatni doma za svoje štićenike te kako poboljšati i obogatiti uvjete života za napuštene vlasničke pse.

"Što se sve skriva iza komada papira nazvan Rodovnica" otkrit će Dubravka Reicher. Jer rodovnica nije samo „papir“ s popisom predaka i dokaz podrijetla, već i potvrda da taj pas nosi točno određene morfološke i psihološke osobine svojstvene njegovoj pasmini. I zato služi kao jamstvo odgovornog i zdravog uzgoja.

Nikolina Kovačević Ganić, mag.sanit.ing., održat će predavanje “Što je higijena i kako je održati u (ne)idealnim uvjetima”, u sklopu kojeg će biti riječi o tome što napraviti kad higijene nije moguće odraditi na željenoj razini. Uz opće postupke bit će riječi i o praktičnim postupcima u očuvanju i poboljšanju zdravlja pasa i ljudi koji sudjeluju u radu sa psima.

Raspored predavanja možete pronaći na Facebook stranici Real Dog Conference. Za vrijeme trajanja konferencije za sve sudionike osigurana je okrijepa te parking. Svoje mjesto osigurajte na linku za prijave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije