Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKE DESTINACIJE

Telegraph se pita koja je zemlja bolja - Grčka ili Hrvatska?

Hvar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
23.04.2018.
u 22:15

Desetljećima se Grčka oslanjala na jednostavnu ideju - more, pijesak i sunce dovoljan su recept za privlačenje posjetitelja. S druge strane, Hrvatska je obala prepuna šljunjčanih uvala, tako da je morala smisliti alternativu i zanimljivu ponudu kako bi privukla turiste.

Velike turističke zemlje, jedna u padu slijedom ekonomski loše situacije u kojoj se našla, druga iz godine u godinu samo ruši vlastite turističke rekorde - Grčka i Hrvatska. Prošlog se ljeta u Hrvatskoj na Visu snimao nastavak filma Mamma mia! koji je predstavljao grčki otok Kalokairi. Upravo se iz tog razloga pitaju u Telegraphu - postaje li Hrvatska nova Grčka? Usporedili su ponude otoka i prednosti obje države, a vi procijenite koja je bolja.

Desetljećima se Grčka oslanjala na jednostavnu ideju - more, pijesak i sunce dovoljan su recept za privlačenje posjetitelja. S druge strane, Hrvatska je obala prepuna šljunjčanih uvala, tako da je morala smisliti alternativu i zanimljivu ponudu kako bi privukla turiste. Jedrenje, ronjenje, jedrenje na dasci, kajak, biciklizam, degustacija bogate ponude vina i maslinova ulja samo su maleni dijelovi široke sportske i gastronomske ponude koju hrvatski otoci nude. 

Paralelno gledajući, Grčka ima gotovo 6 puta više otoka od Hrvatske (oko 6000), a njeni zagovornici upravo tu velikobrojnost ističu kao prednost ove "antičke" zemlje. Geografska pozicija, povijest utkana u brojne očuvane spomenike te kulturna raznolikost veliki su mamci za turiste željne kulturnog uzdizanja i prosperiteta, ali i za one željne zabave na grčkim obalama. 

S druge strane, Hrvatska možda nema toliki broj otoka, ali se svaki od njih u mnogo čemu razlikuje. Brojni turisti ističu kako je ipak jedna stvar postojana i zajednička svim otocima - drvena stara konoba u kojoj se sprema vrhunska riba kombinirana s kvalitetnim vinom. Obje države ipak imaju problema s najpopularnijim, ali već sada iskomercijaliziranim otocima. Za razliku od grčkog Santorinija, jednog od najpopularnijih turističkih odredišta, Hvar se s problemima koje uzrokuju mladi željni zabave uspješno pozabavio - njihov gradonačelnik je, nakon nekoliko uzastopnih incidenata, propisao kazne za javnu golotinju. 

Grci su u svijetu poznati kao nevjerojatno ljubazan narod prema posjetiteljima svoje države, ali nisu organizirani kao Hrvatska, koja iz sezone u sezonu samo razvija svoju turističku ponudu. Mediteranska klima, geografski položaj na Balkanskom poluotoku, razvedeni arhipelag te činjenica da su drevni Grci osnovali nekoliko kolonija na dalmatinskim otocima uvelike govore o sličnosti ove dvije zemlje. Na vama ostaje da procijenite koja je bolja.

Ključne riječi

Komentara 5

VL
vlaki
04:25 24.04.2018.

Hrvatska je bolja,prvenstveno zbog obale koja je opasana borovim šumama.Jadransko more takodje je slanije i jače.Sama ponida u Grčkoj varira.Na severu zemlje,poluotok Chalkidiki privlači Srbe,Bugare,Makedonce.Nije naročito dobar odabir,daleko je to od Hrvatske.Jug sa Atenom,otoci,Peloponez tu je već bolje.U svakom slučaju treba obići grčke antičke lokacije,ali hrvatski su gradovi lepši,nigde tog kamena i te lepote.Pozdrav iz Novog Sada.

TH
thira
11:10 24.04.2018.

Oni ljudi koji misle da je ljepsa i bolja Dalmacija od Grcke, prije svega, moraju otici u Grcku, na lice mjesta, pa vidjeti svu tu nevidjenu ljepotu! Ljetovati, recimo,na grckim otocima iz arhipelaga Cyclades je zaista fantastican i neponovljiv dozivljaj. Moje srce i moje misli zauvijek je osvojio otok Santorini. Makar jednom u zivotu apsolutno morate otici na Santorini! Zrnasti-tepih pjesak na plazi, na ulasku u more... Nema kamencica i oblutaka koji ti bodu tabane kao na dalmatinskim plazama, a koje su uz to i malene. Otidjite i na izvikani Mykonos, gledajte njegove nekadasnje mlinove na vjetar koje su, naravno, turisti kupili. Pa,otoci Paros, Naxos (otok raznoraznih kulturnih dogadjaja i jazz-muzike), otok Milos (tu je pronadjen kip "miloske Venere" bez ruku, nalazi se u pariskom muzeju Louvre). Do Santorinija i Mykonosa imate ljeti direktne avionske letove (vidjeti na internetu). Otidjite na veliki otok Kretu, srce grckog maslinarstva (maslinovo ulje "terra Creta" je najbolje koje sam dosad probao!), pa otok Zakhyntos... Sest tisuca je otoka u Egejskom i Jonskom moru, od cega je 200 nastanjeno. Ono sto dodatno fascinira je i cinjenica da na najpoznatijim i najtrazenijim grckim otocima postoje aerodromi za velike avione. Cetrdeset godina sam ljetovao u Dalmaciji, volim je mnogo, ali Grcka je ljepsa. A sta tek reci o tome s kakvom vas ljubaznoscu i osmijehom Grci docekuju i ugadjaju vam na svakom koraku!! Grcka od turizma ostvari godisnje 30 milijardi eura, a Hrvatska 17.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
23:47 23.04.2018.

Lijepa naša , prelijepa !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije