Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI VELEPOSLANIK

Kohorst: SAD bi volio da se Hrvatska odluči za njezine zrakoplove F-16

Davor Božinović i Robert Kohorst obišli Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja
Goran Stanzl/PIXSELL
25.11.2020.
u 17:16

"To je suverena odluka Hrvatske i u potpunosti ćemo ju poštovati kakva god bila", rekao je Kohorst koji je u Slunju nazočio polaganju temeljnog kamena buduće vojne ambulante “ROLE 1” na poligonu “Eugen Kvaternik”

SAD-u bi bilo drago da se Hrvatska odluči za kupnju američkih zrakoplova F-16, ali će poštovati odluku RH kakva god ona bila i očekuje nastavak partnerstva između dvije zemlje, izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

"To je suverena odluka Hrvatske i u potpunosti ćemo ju poštovati kakva god bila", rekao je Kohorst koji je u Slunju nazočio polaganju temeljnog kamena buduće vojne ambulante “ROLE 1” na poligonu “Eugen Kvaternik”.

Radove na poligonu, koji obuhvaćaju izgradnju ambulante i smještajnog objekta, izvodit će pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i namjenske skupine američke mornaričke inženjerije, a izgradnju financira vlada SAD-a.

Kohorst je rekao da SAD i Hrvatsku veže dugogodišnje partnerstvo, više od 25 godina.

"To je suradnja na mnogo razina, vojnoj, političkoj, humanitarni projekti... Naravno da želimo nastaviti naše partnerstvo i kao što sam spomenuo smatramo da su američki borbeni zrakoplovi F-16 najbolji na svijetu i bilo bi nam drago da Hrvatska donese tu odluku."

Otvaranju radova na vojnom poligonu u Slunju nazočili su izaslanik ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ujedno zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković i veleposlanik Kohorst te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i drugi.

Ponude za borbene zrakoplove Hrvatskoj su dostavili SAD za novi avion F-16 Block 70, Izrael za korišteni F-16 Block 30 te Francuska za korišteni Rafale, a Švedska za JAS-39 C/D Gripen.

Faza dostave ponuda je završila i započeo je proces evaluacije koji bi trebao trajati do kraja 2020.

Komentara 4

MA
maki69
18:21 30.11.2020.

pa onda g. Cohorst date jednu prijateljsku ponudu koja se nece moci odbiti, sami znate u Business nema ljubavi. Dobro ste nas zavrnuli kad smo htjeli od izraelaca kupiti ekadrilu njihovih F16. Jebe te nas i sa BiH tj nas narod tamo zbog svojih nekih interesa. Ja bih najradje kupio ruske zrakoplove iako nisu u ponudi i mislim da bi nam Putin dao cak i ispod cjene kao sto su nam davalii za vrijeme domovinskog rata. Tad je vasa zemlja Kohorstu uvela embargo na uvoz nama prieko potrebnog oruzja.

KO
Kokoiduhovi
20:18 25.11.2020.

Je, svi bi pare. Puno para za rabljenu i tko zna kakvu robu. Nema veze; glupi građani Hrvatske, tihe budale i revni birači HTZa, plaćaju. Ma je, i njihova djeca buju otplaćivala i unuci. Ako tada bude Hrvatske

JD
John Doe Jr.
18:07 25.11.2020.

gle kauboju mi nemamo niti za kiflu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije