Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

KoHom: Milinović iznosi netočnosti i manipulira podacima

24.12.2008.
u 11:18

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine uputila je danas otvoreno pismo ministru zdravstva i socijalne skrbi Darku Milinoviću optužujući ga da je na jučerašnjoj konferenciju za novinare, na kojoj je odgovarao na primjedbe o reformi zdravstva liječnika primarne zdravstvene zaštite, "iznosio netočnosti i manipulirao podacima".

Milinović: Liječnicima primarne medicine reforma će omogućiti dodatnu zaradu

KoHOM: Zdravstvena reforma je politički igrokaz

U pismu naglašavaju kako ne postoji javno dostupan i provjerljiv projekt zdravstvene reforme s vremenskim planom i nositeljima pojedinih aktivnosti i odgovornosti.

Također nisu razrađene ni simulacije utjecaja novih zakonskih propisa na pojedine dijelove zdravstvenog sustava, program zbrinjavanja liječnika koji će bankrotirati provedbom reforme, kao i program zbrinjavanja pacijenata koji će ostati bez svoga obiteljskog liječnika.

Nisu razrađeni ni preventivni programi na državnoj i lokalnoj razini, kao i na razini domova zdravlja, programi i propozicije udruživanja ordinacija obiteljskih liječnika u grupne prakse.

Ne postoje dostatna proračunska sredstva za osiguravanje zadovoljavajuće razine kvalitete i organizacije primarne zdravstvene zaštite, a osobito obiteljske medicine.

Po ocjeni Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, kreatori reforme su nekompetentni i ne poznaju stvarnu organizaciju i strukturu obiteljske medicine jer bi u suprotnom znali da prosječna ordinacija obiteljske medicine nije opremljena EKG uređajem, te da prosječno u obiteljskoj medicini ne postoji indikacija za snimanje tri EKG-a dnevno.

Znali bi i koliko se često susreću s potrebom ispiranja želuca, uvođenja i zamjene trahealne kanile, toalete gastrostome, a da bi s fakturiranjem tih postupaka mogli zaraditi 10 posto oduzetih im prihoda.

Želite li sebe smatrati i ministrom liječnika i sestara ordinacija obiteljske medicine morat ćete pokazati mnogo više tolerancije i smisla za argumentiran i konstruktivan dijalog, poručuju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine ministru Milinoviću te dodaju da je njihov poziv na suradnju već neko vrijeme javan te formalno uručen ministarstvu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije