Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal Bozanić čestitao Božić:

'Koga se voli, za njim se i čezne, a za kim se čezne, njemu se iskazuje ljubav'

Kardinal Josip Bozanić
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
24.12.2019.
u 16:25

Božić je poziv da prihvatimo Boga koji nam dolazi ususret u Djetetu Isusu, kako bismo doživjeli susret ispunjen ljubavlju i zahvalnim divljenjem, napomenuo je Bozanić

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas božićnu čestitku u kojoj je vjernicima i svim ljudima dobre volje čestitao Božić. Drage sestre i draga braćo, Kristovi vjernici, i svi vi, ljudi dobre volje, miljenici Božji: Sretan vam Božić, poručio je kardinal  Bozanić podsjetivši na božićni poziv raspjevane hrvatske duše: Radujte se, narodi, kad čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas.

"Radujemo se Božiću jer ga volimo. Koga se voli, za njim se i čezne, a za kim se čezne, njemu se iskazuje ljubav", istaknuo je kardinal.

"Božić je poziv da prihvatimo Boga koji nam dolazi ususret u Djetetu Isusu, kako bismo doživjeli susret ispunjen ljubavlju i zahvalnim divljenjem", napomenuo je Bozanić dodavši kako smo po utjelovljenju Sina Božjega postali jedno s Bogom.

Poručio je kako zajedništvo s Bogom mijenja čovjeka iznutra te mijenja naše međusobne odnose. Prihvaćanje Božića mijenja i odnose u društvu, naglasio je kardinal.

"Božić nas poziva na čuvanje života od njegova začeća sve do naravne smrti, koja nam otvara vrata vječnoga života u potpunom zajedništvu s Bogom", istaknuo je dodavši kako Božić poziva na ljubav prema obiteljskom životu.

Naglasio je kako onaj tko čuva obitelj, počevši od najmanjih pa sve do najstarijih članova, tko obnavlja obiteljske odnose, tko ne gasi poleta mladih i crpi od mudrosti starijih, taj otvara vrata nadi u vedru budućnost za kojom svi čeznemo.

Božić nas, istaknuo je, poziva da volimo najslabije među nama i brinemo se napose za bolesne, osamljene, napuštene i siromašne – jer prema mjeri u kojoj njima iskazujemo ljubav jača i naše čovjekoljublje.

Božić nas poziva da ljubimo svoju domovinu i da ne malakšemo pred sadašnjim izazovima, već da se, naglasio je, zalažemo za njezin napredak, jer domovina je kolijevka našega narodnog bivstva.

Brinimo za sav stvoreni svijet i da čuvajmo okoliš

Božić nas poziva, istaknuo je, da se brinemo za sav stvoreni svijet i da čuvamo okoliš kao životni prostor za sve ljude.

Božićno otajstvo poziva nas da uvijek zahvaljujemo Bogu koji u Isusu, rođenom od Blažene Djevice Marije, s nama dijeli našu ljudsku sudbinu, kako nas nikada ne bi ostavio same, poručio je zagrebački nadbiskup dodavši kako je Božić blagdan svih ljudi.

"Koliko god mi nastojali prednjačiti u oblikovanju najljepše božićne idile, ipak u dubini srca osjećamo da nismo mi stvorili Božić jer je Božić dar neba. Božić nije započeo s nama. Bog je bio prvi, jer On uvijek prvi prilazi čovjeku", istaknuo je Bozanić.

Bog nam po Božiću pokazuje kako je naš život dio Božjega života i ujedno nas poziva da postanemo njegovi učenici, ako želimo naći konačni smisao života, napomenuo je kardinal i dodao kako slaveći Božić pokušavamo odgovoriti na Ljubav koju nam je Bog prvi iskazao divnim utjelovljenjem svojega Sina Isusa i njegovim rođenjem u Betlehemu.

Veselimo se Božiću i, naglasio je, rado ga nazivamo najdražim blagdanom u godini, no, najmanji među nama, svojom čežnjom, zorno pokazuju da se čitava godina može shvatiti kao veliko hodočašće prema Božiću.

"Čitav povijesni hod čovječanstva praćen je čežnjom za Bogom", istaknuo je dodavši kako to slikovito pokazuje prorok Ilija koji, tragajući za Bogom, misli da će ga pronaći u oluji, potresu ili ognju.

Bog se starozavjetnom Proroku objavio po milovanju laganoga i blagog povjetarca, podsjetio je kardinal dodavši kako je "u punini vremena Bog sišao u ljudsku povijest u najvećoj nježnosti, u liku novorođenoga Djeteta".

Bog po Božiću, naglasio je, uči kako voljeti, jer "otkrivamo da nas On toliko ljubi da je postao jedno s nama kako bismo i mi mogli postati jedno s Njim".

Video: Advent 2019. u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:48 24.12.2019.

Hvala, uzoriti, hvala na svemu. Što se izbora tiče, sve ide po planu, što mi je i gatara potvrdila. P.S. Hrvatska nije sekularna država kao što to tvrde neki.

NE
nemanatrag
16:48 24.12.2019.

"Vječni život"(!?)....netko se vratio s onu stranu groba da potvrdi ovaj navod!? Netko sa oibom i imenom i prezimenom osim fiktivnih zombija dakako....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije