Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alimentacije:

Koga da tužim za 10 kuna alimentacije?

hrv-alimen-txt.jpg
import
Autori: Nikola Sever Šeni, Sandra Veljković
12.12.2006.
u 20:47

Na inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, Hrvatska odvjetnička komora odsad pruža besplatnu pravnu pomoć djeci u postupcima radi uzdržavanja, odnosno alimentacija, bez obzira na imovinski status roditelja, najavili su jučer na konferenciji za novinare pravobraniteljica Jelavić i predsjednik HOK-a Leo Andreis.

Bez cenzusa
Odvjetnici su dosad pružali besplatnu pravnu pomoć uz imovinski cenzus, a do stupanja na snagu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći pružat će takvu pomoć svoj djeci. Osim toga, Andreis smatra vrlo važnim da zakonodavac reagira i kad je u pitanju prijedlog Ovršnog zakona stavljanjem djece u prioritet za naplatu.

Roditelji iz Zagreba mogu se javiti izravno u Odvjetničku komoru gdje će na porti dobiti formular koji će popuniti. HOK će njihov zahtjev za besplatnu pravnu pomoć riješiti za dva do tri dana. Roditelji iz ostatka Hrvatske Komori se mogu javiti pismeno, napomenuo je Andreis, te istaknuo kako je "rijetkost u svijetu da je pomoć besplatna i za onoga koji je prima i onoga koji je pruža, odnosno odvjetnika".

Ured pravobraniteljice za pomoć se obratio i u oko 120 ureda gradonačelnika, ali je većina odgovorila da pomoć djeci pružaju putem socijalnih programa.

Ženska solidarnost
I to je neki napredak prokomentirala je vijest Zagrepčanka Gabrijela M., koja se sedam godina po sudovima pokušava izboriti za prava svoje dvoje djece. Dosad je, kaže, na odvjetnike potrošila 5000 kuna, što je, ističe, jako malo u odnosu na druge roditelje.

U prvi su je mah zastupale odvjetnice Autonomne ženske kuće, da bi kasnije "prešla" na korištenje besplatne pravne pomoći. Nisu se trudili pa sam odlučila zastupati sama sebe. No, kad dođeš sama na sud, gledaju te kao manje vrijednu kaže. Dodaje da se žene naposljetku nekako snađu nju je počela besplatno zastupati "kolegica kolegice", a mnoge odvjetnice prihvate slučajeve zbog ženske solidarnosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije