Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA VJETRA Istraživanja su dala dobre rezultate

Kod Knina uskoro gradnja vjetroelektrana

14.01.2009.
u 15:54

Na području Knina uskoro će se graditi vjetroelektrane. U kninskoj gradskoj upravi već se započelo s izmjenom prostornog plana, a pronađen je i investitor.

Racionalno ulaganje
Vjetroelektrane će se graditi na području sela Oćestova, a lokacija će obuhvatiti područje grada Knina i općine Ervenik. Investitor je poznata zagrebačka tvrtka Dalekovod, čiji su stručnjaci već istražili područje.

Istraživanja su dala dobre rezultate, potvrdio nam je pročelnik kninskog gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gospodarstvo, imovinu i komunalne poslove Milivoj Rimac.

– Preliminarna istraživanja pokazala su da energije ima dovoljno i da bi bilo racionalno uložiti u izgradnju vjetroelektrane – izvijestio je Rimac.

Kninski pročelnik za komunalne poslove upozorava kako će se morati voditi računa i o okolišu.

– To je dvosjekli mač, jer je s jedne strane vjetroenergija ekološki prihvatljiva energija, a s druge strane moramo biti oprezni da izgradnjom vjetroelektrana ne bismo narušili ekosustav. Zbog toga će se raditi studija utjecaja na okoliš – referirao je Rimac.

Troškove izrade studije utjecaja na okoliš, ali i troškove izmjene prostornog plana, financirat će investitor, zagrebački Dalekovod. Po nekim kalkulacijama, riječ je o oko 300.000 kuna.

Od izgradnje vjetroelektrana, osim energije od koje će koristi imati cijeli hrvatski elektroenergetski sustav, posebnu korist, i to financijsku, imat će i Grad Knin.

– Određeni prihod od proizvodnje električne energije ide jedinicama lokalne samouprave, tako da je gradovima i općinama u interesu da proizvedena energija bude što veća. Grad Knin će po svakom kilovatsatu energije uprihoditi određena financijska sredstva – otkrio je Rimac.

Nova radna mjesta
Iako se može govoriti i o otvaranju određenog broja radnih mjesta, ne treba očekivati neku veću potražnju za ljudima koji će opsluživati vjetroelektrane, jer je riječ o sustavu koji je uglavnom automatiziran. Na prostoru koji obuhvaća grad Knin sagradit će se ukupno šesnaest turbina, a na području općine Ervenik još više njih.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije