Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radovi na kulturnom dobru

Kockica na faceliftingu: stiže nova stolarija, obnavljaju se plato i asfalt oko zgrade...

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
03.06.2019.
u 06:37

Obnova je bila nužna jer zgrada prokišnjava, polomljena prozorska stakla i betonske ploče na platou prijetnja su za prolaznike... Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine

Nekadašnje sjedište bivšeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske – zgrada poznata pod nazivom Kockica – obavijena je skelama jer su počeli radovi na njenoj obnovi. U toj zgradi sagrađenoj 1968. sad su smještena dva ministarstva – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo turizma. U obnovu se krenulo jer zgrada prokišnjava, polomljena prozorska stakla i betonske ploče na platou prijetnja su za prolaznike. Nakon obnove Kockica će imati novu stolariju i nova stakla. Zgrada je izgrađena prema projektu Ive Vitića i zaštićena je kao kulturno dobro te bi nakon obnove trebala imati izvorni izgled iz 1968.

U Ministarstvu mora kažu da su, nakon što su ishodili potrebne suglasnosti i proveli postupak javne nabave, za obnovu ovojnice Kockice sklopili ugovor s tvrtkom Solium iz Osijeka. Ugovoreni radovi vrijedni su 24,8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 31,1 milijun kuna s PDV-om. Kako objašnjavaju u Ministarstvu, najveći je problem zgrade u građevinskom smislu nedostatak toplinske te loša hidroizolacija. Otvore u vanjskim zidovima još čine izvorno ugrađena stolarija – čelični profili s dvostrukim ostakljenjem, no brtve su izgubile svojstva pa za obilnijih padalina voda prodire u zgradu. Stoga će čelične elemente ovojnice i dvoslojno staklo zamijeniti aluminijski profili i troslojno staklo. Sanirat će se i betonski dijelovi pročelja zgrade te postaviti toplinska izolacija. Svi se radovi izvode pod konzervatorskim nadzorom zagrebačkoga Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Očekuje se kako će radovi na sanaciji ovojnice zgrade Kockice biti gotovi do kraja ove godine. Nakon dovršetka obnove ovojnice planira se sanacija platoa ispred zgrade na sjevernoj strani, vrijedna 7,5 milijuna kuna bez PDV-a, a potom i obnova asfaltnih površina oko zgrade vrijedna još 2,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Radovi na obnovi Kockice ne sufinanciraju se iz nekog od postojećih programa energetske obnove jer zgrade kulturne baštine zahtijevaju razradu zasebnog modela. No, u slučaju da se u bližoj budućnosti pokaže prilika za sufinanciranje obnove iz drugih izvora, u Ministarstvu kažu da će aplicirati za dodjelu tih sredstava.

U Kockici su proteklih nekoliko godina obnovljeni sanitarni čvorovi, zamijenjene vodovodne instalacije, obnovljena rasvjeta. Sanirani su i ravni krovovi, na koje je postavljena nova hidro i toplinska izolacija.

Ključne riječi

Komentara 24

RE
rerun
08:09 03.06.2019.

Kockicu obnavlja tvrtka koja je imala par zaposlenih posao vrijedan milijune i k tome još ta mala tvrtkica plaća najam za ministarstvo koje je dok traje obnova iseljeno na drugu lokaciji pa neka mi netko kaže da to nije čudno ahahhha ha. Kakva država nema nam ravne.

Avatar HJelinich1990
HJelinich1990
07:38 03.06.2019.

Obnavlja se i bratstvo i jedinstvo. A i njega i kockicu trebalo je odavno do temelja srusiti i izgraditu nesto normalno

RO
Rope22
08:06 03.06.2019.

Kulturno dobro.Neznaš jeli bi se smijao ili plakao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije