Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Među hrvatskim navijačima u Njemačkoj mnogo ih je iz BiH koji ondje uglavnom spavaju kod rodbine

Kockasti iz BiH ne plaćaju skupe hotele

bih-iz01-txt.jpg
import
20.06.2006.
u 18:30

Jure Zeljko prvi je Hrvat koji je otvorio hotel u bivšem istočnom Berlinu. U predgrađu Falkensee kupio je golemu kuću i pretvorio je u lijep i ugodan hotel u kojemu se ovih dana susreću navijači iz brojnih država. Jure je imao peh da mu se baš prije Svjetskog prvenstva razbolio kuhar. Stoga je privezao pregaču i ušao u kuhinju.

Gosti najviše vole kad ih poslužuje vlasnik objekta. Tako su i moji gosti bili oduševljeni kad sam im rekao da ću im osobno kuhati kaže Jure, inače podrijetlom iz Crnča pokraj Širokog Brijega.

Utakmice hrvatske reprezentacije Jure prati u svome hotelu, no brojni drugi hrvatski gastarbajteri podrijetlom iz BiH snašli su se za ulaznice. Dragan Jukić i Mladen Tomić bili su na utakmicama protiv Brazila i Japana. Obojica su podrijetlom iz BiH, Dragan iz Žepča, Mladen iz Tuzle, i obojica rade u Münchenu.

Ma čini mi se da je većina hrvatskih navijača u Njemačkoj iz BiH. Bilo da rade u nekom od njemačkih gradova, poput nas dvojice, bilo da su došli samo na utakmicu kaže Dragan.

Prepoznajem ih po naglasku, bosanske Hrvate lakše jer je to ipak moj kraj. Ali, sve lakše prepoznajem i Hercegovce jer mi je supruga iz Kočerina dodaje Dragan.

Njegov prijatelj Mladen nije mogao skriti razočaranje time što je u Berlinu mnogo Nijemaca nosilo brazilske dresove i slavilo njihovu pobjedu. Kaže kako je Hrvate naljutilo kad su vidjeli pjesmu na njemačkom u slavu brazilske pobjede nad Hrvatskom. No isto tako znao je da će nešto južnije doći i snažnija potpora Hrvatskoj od domaćina.

Šteta je samo što nemamo niti jedan susret u Münchenu. Tek bismo onda vidjeli što je prava potpora Hrvatskoj od Nijemaca, ali i od mnogih ovdašnjih Hrvata koji su uglavnom iz BiH ističe Mladen.

Navijači iz BiH u pravilu prolaze jeftinije jer gotovo svi imaju rođake po Njemačkoj. Stoga se ne moraju brinuti za prenoćište i pokoji obrok. Mi smo ovdje kod rođaka. Doduše, ponijeli smo im malo pečenice i vina pa nismo besplatno na prenoćištu. Carinici su gnjavili samo za pirotehniku ističe jedan Mostarac koji se s društvom u jednom irskom pubu u Berlinu družio sa Škotima.

Škoti su bili u tradicionalnim kiltovima, bijelim majicama i kockastim šeširima na kojima je pisalo Croatia. Mostarci nam objašnjavaju kako su im Škoti sami prišli jer jednostavno obožavaju Hrvatsku. Kad na prvenstvima nema njih, navijaju za naše.

U svakom slučaju nije im bilo teško objasniti da mi kao Hrvati iz BiH navijamo za Hrvatsku. Škotima je to jasno i razumljivo, ali daj ti to objasni nekima u BiH kaže jedan od Mostaraca.

Da je među hrvatskim navijačima mnogo onih iz BiH, dokazuju i brojni transparenti. Među njima ističu se oni iz Hercegovine, livanjskoga kraja i Posavine, ali ih ima i iz brojnih bosanskih gradova u kojima danas ne živi mnogo Hrvata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije