Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE POREZNE IZMJENE

Koalicijski partneri protiv smanjenja poreza na štetu gradova

Zagreb: Dario Hrebak dao potpis Plenkoviću za formiranje Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.09.2020.
u 18:36

Država bi, kažu, trebala krenuti u ozbiljnije rezanje vlastite potrošnje

Koalicijski partneri zatražili su jučer od premijera Andreja Plenkovića da prije stupanja na snagu poreznih izmjena planiranih za početak iduće godine Vlada osmisli način na koji će obeštetiti lokalnu samoupravu. Među zakonskim izmjenama kojima Vlada ispunjava dio HDZ-ovih izbornih obećanja je, naime, i smanjenje stopa poreza na dohodak s 36 na 30, odnosno s 24 na 20%.

Budući da je porez na dohodak prihod općina, gradova i županija, HSLS-ovac Dario Hrebak i reformist Radimir Čačić su postavili pitanje kako će se pomoći regionalnoj i lokalnoj razini, koja ponovo ostaje bez znatnog dijela prihoda. Iz gradova i općina i prije su se mogli čuti izračuni da će nova intervencija u porezne zakone samo Grad Zagreb koštati oko 1,5 mlrd. kuna, dok bi, primjerice, Rijeka izgubila dodatnih 110 milijuna.

Partneri su upozorili kako se od lokalne i regionalne samouprave istodobno traži povećan angažman oko povlačenja novca iz fondova EU, a nakon sastanka su nam objašnjavali da podržavaju namjeru države da pomogne gospodarstvu, ali i kako ne može sve ići na teret županija, gradova i općina. Umjesto toga, država bi, kažu, trebala krenuti u ozbiljnije rezanje vlastite potrošnje. Plenković im je, doznajemo, uzvratio da je upućen u problem te najavio kako će u idućih 10-ak dana sazvati župane kako bi razgovarali o mogućim rješenjima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije