Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČASOPIS RADOST

Knjižničarka iz vukovarske škole: Osim čitanja, djeca iz časopisa uče na drugačiji način i stječu dobre navike

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
19.06.2021.
u 17:59

Mališani vole listati i čitati Radost pri čemu svatko od njih ima nešto što posebno voli i uvijek prvo čita

Otkako je prije nekoliko godina dječji časopis Radost počeo dolaziti u Osnovnu školu Blage Zadre, učenici nižih razreda ove vukovarske škole s nestrpljenjem iščekuju svaki sljedeći broj.

Za učenike drugih i trećih razreda ove škole besplatne primjerke Radosti osigurava HEP koji i time pokazuje svoju brigu o djeci i zajednici uopće. Mališani vole listati i čitati Radost pri čemu svatko od njih ima nešto što posebno voli i uvijek prvo čita. Učenica 2.c razreda Ema Hideg kaže kako jako voli čitati Radost i čuva svaki stari broj.

– Najviše mi se sviđaju zadaci u Radosti, a volim čitati i o životinjama. Uvijek saznam nešto novo. Volim gledati i postere, koje čuvam – kaže Ema. Ona do sada nije slala svoje radove u Radost kako bi bili objavljeni, ali kaže kako će to sigurno napraviti u novoj školskoj godini. – I moji prijatelji u školi vole čitati Radost. Često pričamo što smo u časopisu pročitali ili vidjeli. Najviše volimo kada u školi dobijemo nove brojeve – kaže nam Ema.

Njene riječi potvrđuje i knjižničarka škole Magdalena Radić koja kaže kako u drugim i trećim razredima škole uvijek vlada posebna radost kada učenici dobiju nove brojeve Radosti.

– Često me i pitaju je li stigao novi broj i kada će. Dođu u knjižnicu listati stare časopise. To je jako dobar i hvalevrijedan projekt u kojem posebna zahvala ide HEP-u koji za svakog našeg učenika drugoga i trećeg razreda osigurava besplatne primjerke časopisa – rekla je Radić.

Dodaje i kako za sve iznimno znači i to što svi učenici dobivaju svoje primjerke Radosti, koje nose kućama. U školu ih donose po potrebi, odnosno kada učiteljica to zatraži od njih.

– Koliko znam, učiteljice često u svome planu i programu koriste Radost na školskim satima. Od velikoga značaja je to što časopis prati važne datume, mjesece i godišnja doba tako da se može koristiti i kao alternativni udžbenik. Uz vježbanje čitanja djeca iz časopisa mogu naučiti puno toga na neki drugačiji način. Uz to od velike važnosti je što se djeca od malih nogu uče listati i čitati, a sklone se od tableta i mobitela – pojašnjava Radić.

Zbog iznimno pozitivnih iskustava u OŠ Blage Zadre, smatra i kako bi od velikoga značaja za cijelu zajednicu bilo kada bi se razmislilo da se jedan takav projekt proširi na sve osnovne škole u Hrvatskoj i njihove učenike nižih razreda jer tada se stječu navike za cijeli život.

VIDEO Dvojica Osječana za djecu s teškoćama iz Vukovara biciklom išli do Bruxellesa: "Najlakše je pronaći kome pomoći! Potrebite djece ima koliko hoćete."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije