Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjigovođa iz Auschwitza:

I ja sam kriv za smrt 300.000 ljudi, molim oprost

Oskar Gröning
Foto: Reuters/PIXSELL
21.04.2015.
u 17:06

Suđenje bivšem SS-ovcu i čuvaru iz Auschwitza važno je i zato što je to ujedno i posljednje suđenje nacistima u Njemačkoj

Oskar Gröning (93), bivši SS-ovac koji je službovao u Auschwitzu, na početku suđenja priznao je da osjeća moralnu odgovornost za sudjelovanje u smaknućima 300.000 Židova u tom logoru i zatražio je oprost grijeha. Gröninga nazivaju i “knjigovođom iz Auschwitza”, i to zato što je on od logoraša oduzimao novac i popisivao ga. On je priznao da je vidio i plinske komore i krematorije, da je bio na rampi na kojoj su razdvajli one koji idu u komore od onih koji idu u logor. Iako kaže da je bio sudionik svega toga, ne osjeća se odgovornim za genocid.

Gröning je privukao na sebe pažnju njemačkih tužitelja nakon što je 2005. godine progovorio u BBC-jevu dokumentarcu “Auschwitz: nacisti i konačno rješenje”. Tada je odlučio progovoriti kako bi zatvorio usta svima onima koji su nijekali da se holokaust uopće dogodio.

U ozloglašenom logoru radio je u svibnju i lipnju 1944. i tada je imao 21 godinu. Upravo u tom razdoblju u Auschwitz je deportirano oko 425 tisuća mađarskih Židova, a čak njih 300 tisuća u ta je dva mjeseca poslano u plinske komore. Gröning tvrdi da je bio samo čuvar u logoru.

Ako mu se dokaže krivnja, može dobiti 15 godina zatvora. Mnogi smatraju da je ovo posljednje suđenje za nacističke zločine u Njemačkoj.

>>Europski antisemitizam – nedovršena priča lijevih čuvara moralne savjesti

>>Bivši mladi SS-ovac izrastao u poslijeratnu ljevičarsku ikonu

Komentara 59

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:59 21.04.2015.

Pa gdje ove nalaze 70 godina nakon zavrsetka II svjetskog rata, odnosno oslobodjenja Auschwitza, usput budi receno kojeg je oslobodila Crvena Armija bivseg SSSR-a da bi danas oni koji sude prastare naciste istovremeno podrzavali nove naciste u Latviji , Poljskoj i Ukrajini itd.

SP
spenic60
18:18 21.04.2015.

Taj covik je manje kriv od Seselja, sto ga ne pustite na slobodu ?

Avatar Abcd....
Abcd....
18:09 21.04.2015.

Kakve veze ima ovaj covjek sa navodnim ubojstvima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije