Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bizaran slučaj

Klub SDP-a morao otpustiti jednu službenicu, proveli izbore tko će to biti

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.04.2019.
u 18:02

– Kad smo već dovedeni u tu neugodnu situaciju, učinio sam što sam mogao da ona bude riješena u skladu s Poslovnikom Sabora i Kluba i za mene je ta priča završena – kratko je komentirao šef SDP-ova Kluba zastupnika Arsen Bauk.

Koja bi od tri stručne suradnice zaposlene u saborskom Klubu zastupnika SDP-a trebala dobiti otkaz, pitanje je koje je dovelo do bizarne situacije u toj stranci. Naime, kako je SDP od dolaska Davora Bernardića na čelo stranke napustilo čak devetero saborskih zastupnika, u saborskom je Klubu jedna stručna suradnica od njih ukupno tri zaposlene morala dobiti otkaz jer stranke koje imaju do 30 saborskih zastupnika, a SDP ih ima 29, imaju pravo na dvoje stručnih suradnika u Klubu.

Nakon posljednjeg napuštanja stranke, odnosno odlaska Siniše Varge, Tajništvo Sabora upozorilo je Klub da ne smije imati tri službenice, a šef SDP-ova Kluba Arsen Bauk problematizirao je da u Poslovniku Sabora, ali ni Kluba ne nalazi odredbu koja govori o smanjenju broja službenika, nego samo o povećanju. Na kraju je mišljenje traženo i od Odbora za Ustav i Poslovnik, na kojem je većinom glasova (7 za, 4 protiv) utvrđeno da, iako je točno da Poslovnik ne govori ništa o smanjenju broja službenika, moraju otpustiti jednu službenicu.

Kako je aktualni saziv Kluba zapravo te službenice naslijedio od prošlog, šef Kluba Bauk nije želio samostalno donijeti odluku koja od njih mora otići, a pri tome se pozivao i na članak Poslovnika koji kaže da Klub donosi odluku o zapošljavanju službenika pa tom logikom i o otpuštanju. Na kraju je svim trima službenicama dao otkaz, a onda su protekla dva dana zastupnici glasovali koje dvije od njih tri žele ponovno zaposliti.

Među zastupnicima SDP-a kola i priča da su vladajući bili spremni biti i blagonakloni prema SDP-ovcima i dopustiti im da unatoč padu broja zastupnika ostanu na tri stručna suradnika u Klubu, odnosno, dio zastupnika koji su napustili SDP i zbog kojih se zapravo dogodilo da Klub mora smanjiti broj službenika je, valjda iz grižnje savjesti, obećavao da će probati s HDZ-om dogovoriti da zadrže sve tri službenice. No taj dogovor očito nisu postigli jer su HDZ-ovi zastupnici na Odboru za Ustav i Poslovnik glasovali drukčije. Izvori iz SDP-a kažu i da se šef stranke Davor Bernardić na sjednici Kluba, koja se održavala u utorak i na kojoj se raspravljalo o sudbini zaposlenica Kluba, nije želio izjašnjavati o spornom slučaju.

Bizarni slučaj u Klubu socijaldemokrata na kraju bi mogao imati sretan završetak za otpuštenu suradnicu koja bi navodno posao mogla nastaviti u središnjici stranke na Iblerovu trgu.

– Kad smo već dovedeni u tu neugodnu situaciju, učinio sam što sam mogao da ona bude riješena u skladu s Poslovnikom Sabora i Kluba i za mene je ta priča završena – kratko je komentirao šef SDP-ova Kluba zastupnika Arsen Bauk.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Ključne riječi

Komentara 7

RP
rpzagreb
21:18 11.04.2019.

Čudi me da svaka stranka nema po 34 služenice......jer ionako sve to plaćamo mi - građani.

AB
abendblatt
22:27 11.04.2019.

Cijeli SDP je pun bizarnosti.

DU
Deleted user
21:53 11.04.2019.

Mogli su je zaposliti kao asistenta onemoćalom Staziću. Ako niste primijetili, čovjeku se vidno tresu ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije