Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žako veseljak

Klodo je super društvo za kavu, a najdraži mu je prijatelj Bucimil

Foto: privatni album
1/6
22.01.2021.
u 11:00

Posljednjih dana umislio je da je kokoš pa kokodače, zna imena svih mačaka i pjeva im “Ide maca oko tebe” kad spavaju uz njegovu krletku. S mini-svinjom Bucimilom najviše se druži, vode razgovore pune razumijevanja i dijele grickalice, a kad Klodo zaključi da se Bucimil ne ponaša primjereno, odmah mu to i kaže, ponekad uz psovku

Kad čuje da se otvaraju vrata sobe u kojoj je njegova krletka, trogodišnji žako Klodo pozdravlja s: “Ćao, kak si? Što ima?” Ako ste mu nepoznati, tu će stati jer sa strancima treba malo vremena da se opusti. A kad je svoj, pravo je društvo za ispijanje kave i dugi razgovor.

– Klodo je kupljen kao ljubimac djeci. Iako su ga jako voljeli i radili s njim, shvatili su da ipak za njega nemaju dovoljno vremena pa su mu tražili dom u kojemu će imati više pažnje. Trebali smo pomoći oko udomljavanja, ali očito je bilo suđeno da ostane u našoj obitelji – priča nam Osječanka Sunčica T. Kaže, cijeli život ima ptice, ali ovo joj je prvi žako. Zato su joj upute obitelji kod kojih je bio bile dragocjene.

– Afrička siva papiga veže se za jednu osobu, u Klodinu slučaju to je bio suprug, odnosno tata djece kojoj je kupljen. Nismo znali kako će reagirati kad stigne u našu veliku životinjsku obitelj, dočekali su ga mini prase, psi i mačke. Dali smo mu dovoljno vremena da se privikne prije nego smo ga pustili među ostale ljubimce. Naravno, mi smo dobili i ugriza i čerupanja, ali sve je prestalo kad je naučio da njegove prve obitelji više nema i da smo sada mi njegova obitelj – prisjeća se.

Vrlo brzo Klodo je odabrao svog “najlegu”, on i mini-prase Bucimil postali su nerazdvojni.

Foto: Jole Obrenović, Robert Šipek

– S njim stalno razgovara, čak i kad mi nismo kod kuće, i provodi s njim većinu vremena. Klodo s Buckom vodi razgovore pune razumijevanja, na primjer, ako nešto gricka, žica da i njemu ponudi, ako je zločest, Klodo mu to odmah kaže. Kada psi hodaju po sobi, pita ih hoće li ići van, zna brojiti, pjevati. Zna imena svih naših četveronožnih članova, ali ipak najviše voli sletjeti na Bucka – kaže nam Sunčica.

Dodaje da žako nije ptica za svaku kuću jer traži jako puno vremena, stimulacije kroz igru, rješavanje problema i druženje s ljudima. Kažu da su najveća zlopamtila i ne oproste kada ste zločesti prema njima. Osim njihova govora, odlikuje ih i inteligencija pa ih nazivaju i krilatim primatima. Nakon prvih naučenih riječi sposobni su sami smišljati njihovu primjenu u novim situacijama ili kad žele nešto reći, što oni svakodnevno doživljavaju. No, Klodo nije ljubimac kojem je dovoljna usputna pažnja, voli dominirati, a kad se druže, uvrijedi se ako samo uzmu mobitel u ruke. Zašuti jer zna da će ga snimati, a nekad i napadne mobitel.

– Klodo je kod nas naučio na drukčiji način života. Sve nas je prihvatio, a sa suprugom Tomom i sa mnom je isti. Možda je to zbog ljubavi životinja. U kući sada imamo dvije najinteligentnije životinje, svinju i žakoa, od milja ih zovemo mafija – smije se.

Naučio je Klodo imena svih mačaka pa im pjeva “Ide maca oko tebe” kad spavaju oko njegove krletke, zviždi “Na lijepom plavom Dunavu”, melodije iz filmova “Most na rijeci Kwai” i “Harry Potter”. Čuje se iz njegova kljuna i pokoja psovka, najdraža mu je: “Jebeš to, Buc”. Iz njegova kljuna izlaze rečenice koje sam slaže i prilagođava trenutku, pa će tako reći "Bucko nemoj to", "Buc dođi, molim te", "Što to imaš", "Ja sam pipica"... A kad počne dozivati sve ukućane, nikad kraja - Bucimil, Pi, Mau, Cicko, Fleka, Mrkvica, Loki, Malina, Bugi, Đuka, Kari, Leeloo. Naučio je i kašljati, a posljednjih dana umislio je da je kokoš pa kokodače.

– Nikad mu nije dosadno, a i s njim nikad nije dosadno. Kad nismo kod kuće, priča s Bucimilom. A kad se mi vratimo, ne gasi se. Uvijek morate paziti što pričate jer on će kasnije prepričati sve što ste rekli. Nedavno sam se ispričavala ljudima s kojima sam razgovarala jer se Klodo stalno ubacivao u razgovor. Da nije tražio dom, žako nikada ne bi bio član naše obitelji jer ne kupujemo životinje. No, nismo požalili što je ostao, smijeha u kući nam nikad ne nedostaje – kaže Sunčica i dodaje:

– Jedino nam nekad nedostaje mira i tišine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije