Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Obitelji-3plus

Ključno obećanje: Doplatak svima s troje i više djece

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
24.06.2020.
u 13:30

Ukidanje dohodovnog cenzusa za dječji doplatak, pronatalitetni dodatak te mogućnost rada na pola radnog vremena u Obitelji-3plus smatraju konkretnim pokazateljem odnosa politike prema obitelji

Uoči izbora zbog demografskih problema koji dovode u pitanje održivost svih javnih sustava važno je znati koje bi mjere pronatalitetne politike stranke provele na vlasti. Restart koalicija protivi se ukidanju dohodovnog cenzusa i uvođenju doplatka za svu djecu u obiteljima s troje ili više djece, protive se i tome da roditelji te djece mogu raditi na pola radnog vremena do 15. godine najmlađeg djeteta te ukidanju dohodovnog cenzusa za pronatalitetni dodatak od 500 kuna za treće i četvrto dijete.

Za doplatak za svu djecu u obiteljima s troje i više djece su Domovinski pokret, Most, HNS, koalicije Demokrati/Laburisti, Pametno/Fokus, Dosta pljačke, HSP te Narodna stranka-Reformisti. Radu s pola radnog vremena za roditelje troje i više djece protive se i Reformisti te Pametno i Fokus, koji bi tu mogućnost ograničili do polaska najmlađeg djeteta u 1. razred OŠ. Neki su to od rezultata istraživanja neprofitne i nestranačke Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji-3plus) koja predstavlja više od 100 tisuća obitelji s troje ili više djece. 

Doplatak nije socijalna mjera

Stranke su anketirali o dječjem doplatku, mogućnosti rada na pola radnog vremena za jednog od roditelja troje i više djece do 15. rođendana najmlađeg djeteta pri čemu bi im država nadoknadila drugu polovicu plaće u iznosu od 2328 kn te o ukidanju dohodovnog cenzusa na pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete. Dodatno su ih pitali i koje bi mjere demografske politike proveli budu li u izvršnoj vlasti. Inače, Europska direktiva o ravnoteži poslovnog i obiteljskog života obvezuje nas da se do 2022. svim roditeljima omogući, ako to žele, fleksibilno ili skraćeno radno vrijeme te rad od kuće gdje je moguć. HDZ Obitelji-3plus nije odgovorio na tri pitanja, no poslali su im odgovore o svojim demografskim mjerama. Udvostručili bi dječji doplatak, koji je sad socijalna pomoć obiteljima s niskim prihodima i iznosi do 300 kn. HDZ bi regulirao rad nedjeljom, subvencionirao 20.000 stambenih kredita za mlade obitelji, osigurao roditeljske naknade u visini pune plaće, povećao broj vrtića s dvosmjenskim radom...

Na pitanja o mjerama demografske politike nisu se očitovale Zelena ljevica, stranke Bandić Milan 365, Stranka s imenom i prezimenom, HDSSB, Neovisni za Hrvatsku.

Predsjednik Obitelji-3plus Ivan Malbašić, docent na zagrebačkom Fakultetu organizacije i informatike i otac četvero djece ističe da predstavljaju više od 100.000 obitelji s troje ili više djece u kojima živi gotovo 600.000 roditelja i djece.

- Pitanja koja smo postavili strankama - ukidanje dohodovnog cenzusa za dječji doplatak, pronatalitetni dodatak te uvođenje mogućnosti rada s polovicom radnog vremena - samo su neke od konkretnih mogućnosti kako politika može pokazati koliko je na strani obitelji s djecom. U državi u kojoj je demografija pitanje broj jedan i u kojoj je obitelj s djecom temeljna stanica društva, dječji doplatak ne bi smio biti socijalna mjera, nego dodatak kućnom budžetu obiteljima s troje ili više djece. Povoljnije cijene ulaznica za muzeje i slične mjere dobrodošle su, no time se ne mogu kupiti ni hrana ni pelene ni papuče za školu. Drago nam je što je većina stranaka prepoznala važnost obitelji s djecom i da je spremna prihvatiti prijedloge udruge Obitelji-3plus - govori Malbašić.

Jedinstvena dječja naknada

Mogući rad na pola radnog vremena za roditelje podržavaju Domovinski pokret, Most, koalicija Demokrati/Laburisti, koja je i za to da se sagledaju posljedice izbivanja majke ili oca s tržišta rada i uvedu korektivne mjere radi lakšeg zapošljavanja, HNS ako to dopušta proračun, koalicija Dosta pljačke te HSP. Restart koalicija bi uvela novi oblik poticane stanogradnje osobito za mlade obitelji, subvencionirane najamnine, oslobađanje od poreza za prvu nekretninu, punu plaću majkama na rodiljnom dopustu (i sada je imaju punu, op. a). Poticali bi i očeve da koriste dio rodiljnog dopusta tako da majka ima pravo na dodatnih šest mjeseci izostanka s rada uz punu plaću, povećali naknadu za novorođenu djecu do iznosa prosječne plaće i neoporezivi dio osobnog odbitka na 5000 kuna. 
Domovinski pokret je za subvencije za stambene kredite za mlade obitelji, uvođenje statusa 'majke odgojiteljice', doplatak za svu djecu, fleksibilno radno vrijeme... 

Most bi uveo jedinstvenu dječju naknadu, koja bi zamijenila dječji doplatak i porezne olakšice za djecu, pa bi zaposleni roditelji dobili 600 kn mjesečno za prvo dijete, 800 kn za drugo, 1100 kuna za treće, 1500 za četvrto te 2000 kn za peto i svako daljnje dijete. Nezaposleni bi dobivali 50% ovog iznosa da se ne potiče trajno ostajanje kod kuće i omogući lakši povratak na tržište rada. Most bi svim majkama prvu godinu života djeteta dao 3991 kunu i punu plaću zaposlenima i omogućio da i bake i djedovi mogu koristiti roditeljski dopust i za brigu o djetetu umjesto roditelja primaju 2328 kn.*

(Puni odgovori stranaka danas će biti dostupni na mrežnoj stranici Obitelji-3plus.)  
 

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagabria5
14:08 24.06.2020.

Tko će to sve plaćati. Kako misle da će 3 djeteta popraviti sliku Hrvatske, zar ćemo narasti na naciju od 20 milijuna ljudi, još siromačnijih nego sada. Dijete nije političko vlasništvo države nego briga familije. Nigdje veze da mi moramo financirati nekoga sa 3 djece koji će živjeti na naš račun. Dajte radije napravite državu dostojnu normalnog života za nas koji tu živimo a ne da nas još opterećujete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije