Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Štagljar: Do kraja sljedećeg tjedna moglo bi biti i 2000 novih slučajeva dnevno

Zagreb: Kolona automobila zbog povećanog broja testiranja osoba na koronavirus
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
18.10.2020.
u 14:08

Zbog sedam zaraženih trudnica zatvoren odjel u KBC-u Sestre milosrdnice

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 1096 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 4844. 

Tijek događaja:

14:08 - U Međimurskoj županiji evidentirano je 38 novih pozitivnih nalaza i tri pozitivna nalaza za osobe izvan Međimurske županije. Trenutno je aktivno 254 slučaja pozitivnih na virus, s time da je 57 osoba nepoznate epidemiološke anamneze,  142 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, a 18 je osoba iz Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu. Dosad su ukupno testirane 9972 osobe, a u samoizolaciji su 1073. No, nisu još zabilježeni svi kontakti pozitivnih.

13:55 - U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata osam je novooboljelih osoba, a troje korisnika gospićkog Doma za starije i nemoćne preminulo je od Covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. U priopćenju navode kako su umrli bili u dobi od 87, 88 i 92  godine, a svi su uz potvrđeni covid-19 imali i niz kroničnih bolesti.

13:45 - Znanstvenik i molekularni biolog Igor Štagljar gostovao je na N1 televiziji i komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Kaže kako stanje nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće.

"Transmisija virusa se širi, to je očito. Do kraja sljedećeg tjedna moglo bi biti i 2000 slučajeva", rekao je Štagljar.

Kaže kako je dosta s apelima građanima jer oni očito ne funkcioniraju, stoga je potrebno poduzeti strože mjere.

13:00 - U Varaždinskoj županiji evidentirana su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom. U 27 slučajeva radi se o bliskim, obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je kod 25 osoba izvor zaraze nepoznat. Jedna nova osoba je hospitalizirana, a jedna je stavljena na respirator.

12:48 - Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) pozvala je u nedjelju ministra zdravstva Vilija Beroša da u Zagrebu hitno osigura dodatne kapacitete za uzimanje briseva radi testiranja na Covid-19 te skraćivanjem predugačkih kolona omogući građanima dostojanstveno čekanje.

U otvorenom pismu ministru zdravstva Viliju Berošu, predsjednik UHP-a Marijo Drlje upozorava kako se mnogi ljudi žale na sramno duge kolone za čekanje, te navodi da na društvenim mrežama kruže snimke koje pokazuju kilometarske kolone vozila koja u gradu Zagrebu čekaju uzimanje briseva radi testiranja na koronavirus.

12:31 - U protekla 24 sata evidentirano je 78 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Novobooljeli imaju prebivalište na području ukupno 23 jedinica lokalne samouprave:
Grad Donja Stubica (1), Grad Krapina (14), Grad Oroslavje (4), Grad Pregrada (8), Grad Zabok (3), Grad Zlatar (3), Općina Bedekovčina (5), Općina Đurmanec (5), Općina Gornja Stubica (3), Općina Hum na Sutli (1), Općina Jesenje (1), Općina Konjščina (1), Općina Kraljevec na Sutli (1), Općina Lobor (3), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (3), Općina Mihovljan (1), Općina Petrovsko (5),  Općina Radoboj (5), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (4), Općina Veliko Trgovišće (1) i Općina Zlatar Bistrica (3). 

Među novooboljelima osobama njih 76 je čekalo nalaze od 16. listopada, a dvije su bile na uzimanju uzorka 15. listopada. Više od polovice novooboljelih su obiteljski kontakti već poznatih pozitivnih osoba, a među novoevidentiranima ima i više asimptomatskih osoba. Pristiglo je i ukupno 96 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 139 uzorka.

Ozdravile su dodatne 23 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 486. U samoizolaciji se nalazi 1400 osoba.

Video - Nema više korona partija: Policija i redari rastjerali mlade koji su se zabavljali ispred HNK

12:20 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 375 obrađenih testova danas je 55 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 29, Imotskog 1, Kaštela 4, Omiša 1, Sinja 5, Solina 5, Trilja 1, Trogira 1, Dicma 2, Dugog Rata 1, Jelse 1, Klisa 1, Marine 2 i Muća 1 osoba. 
 Od ukupnog broja novooboljelih 37 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1734 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 30 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru i to 3 iz Splitsko-dalmatinske županije i 1 iz Dubrovačko-neretvanske županije. 

11:20 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 9 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općina Staro Petrovo Selo (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Cernik, Nova Kapela, Oprisavci i Donji Andrijevci.

11:15 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 16 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Jedanaest je novozaraženih osoba s područja je Bjelovara, a po jedna je s područja grada Daruvara te općina Štefanje, Velika Trnovitica, Rovišće i Đulovac. Četiri novozaražene osobe zdravstveni su djelatnici.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 100 aktivnih slučajeva zaraze COVID-19, a u samoizolaciji je 673 osoba.

10:35 - U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji zabilježena su 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je tako trenutno aktivno ukupno 755 slučajeva covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Zavod za javno zdravstvo.

Prema podacima Zavoda, na području Županije od početka pandemije do nedjelje 18. listopada do 10 sati evidentirano je 1430 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 655 osoba, a 20 ih je preminulo.

10:30 - Na području Zadarske županije 13 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o kontaktima sa dosad zaraženim osobama, a novooboljele osobe su sa područja Grada Zadra (7) te općina Kali (1), Poličnik (2), Škabrnja (1), Vir (1) i Zemunik Donji(1).

10:25 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je dvadeset novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trinaest osoba je izliječeno, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je trinaest osoba iz Dubrovnika, sedam muških i šest ženskih, od kojih četiri muške i tri ženske imaju utvrđenu epidemiološku vezu. Novozaražene su i tri muške osobe iz Vele Luke s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba s Mljeta s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba iz Metkovića, ženska osoba iz Župe dubrovačke s utvrđenom epidemiološkom vezom te muška osoba iz Stona.

10:01 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164. 

09:55 - U Karlovačkoj je županiji 44 novih slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su tri osobe korisnici doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada u tijeku. Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 664 osobe. Na bolničkom liječenju se nalazi 37 COVID pozitivnih pacijenata, od čega je jedan na respiratoru, jedan novoprimljeni, jedan otpušten na kućno liječenje, a jedna osoba je umrla.

09:50 - U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na  koronavirus za 43 osobe, a testirano je ukupno 297 uzoraka (188 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 109 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ). 

Najviše (16) pozitivnih nalaza bilo je za osobe iz Osijeka, no s novopozitivnima iz prigradskih naselja (Tenja 5, Josipovac 2, Višnjevac 1, Briješće 1) na području Grada Osijek jučer je pozitivan nalaz utvrđen za ukupno 25 osoba. Slijede Našice sa četiri novopozitivne osobe, Đakovo i Ivanovac po tri, Čepin dvije, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Belišće, Bilje, Donji Miholjac, Markovac Našički, Petrova Slatina i Vrbica.   

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru.  Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 86 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.100 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 50 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, na prijavljenoj adresi nisu zatekli samo jednu osobu iz Đakova.  

Inspektori i službenici Civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata tijekom noći subote na nedjelju proveli su 20 nadzora, i to 15 noćnih klubova i četiri svadbene svečanosti. Utvrdili su nepravilnosti u šest slučaja te izrekli tri usmena i tri pisana upozorenja.

09:45 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, dvadeset i devet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o trinaest osoba s područja grada Siska, devet osoba s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osoba s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice te jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

09:30 -  U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je  37  novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 5 iz Ivankova, 3 iz Starih Mikanovaca, 3 iz Bošnjaka, 2 iz Županje, 2 iz Gradišta, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Štitara, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra, 1 iz Soljana, 1 iz Svinjarevaca, 1 iz Markušice, 1 iz Vođinaca, 1 iz Strošinaca i 1 iz Opatovca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1253, od kojih je 1032 osobe izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 254 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 14489.

U samoizolaciji na području županije je 933 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika i 12 medicinskih sestara/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (6 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik).

09.25 - U Istri su u protekla 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a ispitano je 156 uzoraka briseva na COVID-19 , izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.    

Kod jedne osobe iz mjera samoizolacije radi se epidemiološki o uvezenom slučaju odnosno boravku i kontaktu s pozitivnom osobom u Zagrebu dok je za drugu osobu u tijeku epidemiološka obrada", naveo je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

08:50 - Sedam trudnica pozitivno je na koronavirus pa je zatvoren Odjel za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu što znači da odjel ne prima nove pacijente već ih raspoređuju u druge bolnice. Dvije trudnice imaju simptome, a kod pet je bris pozitivan i zasad su bez simptoma, rekao je za N1 prof. dr. sc. Krunoslav Kuna. Medicinski djelatnici koji su sa zaraženim trudnicama bili u kontaktu su negativni, ali ponovno će se testirati.

08:30 - Primorsko-goranskoj županiji danas je 19 novozaraženih osoba i 13 je osoba ozdravilo. Ukupno je aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti 159, a 524 osobe su u samoizolaciji. Obrađeno je 375 uzoraka.

08:20U Zagrebu je danas 286 novih slučajeva zaraze, potvrdio je za Dnevnik.hr Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

07:15 - Na Klinici za tumore KBC-a "Sestre milosrdnice" zaraženo je 15 djelatnika - sedam medicinskih sestara, jedna fizioterapeutkinja i sedam kirurga, u samoizolaciji su 24 djelatnika, a u ponedjeljak u klinici neće biti operacija, izjavio je u subotu navečer predstojnik Ivan Milas.

Izvijestio je da su kod 10 pacijenata pozitivnih na koronavirus, na sreću, izraženi blaži simptomi infekcije. Milas je rekao da će Klinika vjerojatno otežano raditi idućih dana, s obzirom na to da se radi o većem broju djelatnika pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji.

Ali, objasnio je, unutar KBC-a Sestara milosrdnica i u kontaktu s ravnateljem Marijom Zovakom, vjerojatno će se neki pacijenti koji trebaju biti operirani premjestiti u druge klinike ili će u našu kliniku doći kolege s drugih klinika kako bi nam pomogli.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?


 
Ključne riječi

Komentara 31

Avatar PhDJanaf
PhDJanaf
10:26 18.10.2020.

Bilo bi fer omogućiti izuzeće iz obaveze plaćanja zdravstvenog doprinosa. Usluga je nedostupna, zašto ju plaćati? Zašto plaćati korupciju u zdravstvu?

AA
Aartur
09:47 18.10.2020.

Zatvaranje bolnica će definitivno značajno podignuti broj preminulih jer pacijenti neće moći dobiti zdravstvenu skrb (koju su već skupo platili kroz svoje plaće). Drugim riječima, novce smo vam uzeli, a sada se snađite.

YE
Yeah
09:31 18.10.2020.

Aha, znaci rezultati testera koji nisu validirani se uzimaju "zdravo za gotovo". Idealno za stvoriti statistiku po narudzbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije