Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE NESUGLASICE

Klimatske promjene i digitalna ekonomija u fokusu zadnjeg dana summita G7

G7 SUMMIT
Foto: Dylan Martinez/Press Association/PIXSELL
1/24
26.08.2019.
u 10:17

Jedan od najvažnijih bilateralnih razgovora dana bit će susret Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Vođe G7 na posljednjem će danu summita u francuskom Biarritzu, u ponedjeljak, razgovarati o klimatskim promjenama i digitalnoj ekonomiji.

Rasprava o klimatskim promjenama mogla bi izazvati nesuglasice, uzimajući u obzir neslaganja unutar skupine, pogotovo averziju američkog predsjednika Donalda Trumpa prema multilateralnim sporazuma o ekološkim pitanjima, za koje strahuje da koče razvoj američkog gospodarstva. Vođe će također razgovarati o digitalnoj ekonomiji, a Trump je već kritizirao Pariz zbog francuskog plana uvođenja digitalnog poreza, što u Washingtonu izaziva zabrinutost zbog mogućnosti nanošenja štete američkim tehnološkim divovima.

Jedan od najvažnijih bilateralnih razgovora dana bit će susret Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel. Do sada su Trump i domaćin, francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušali predstaviti prijateljske odnose i, gdje god je to moguće, zajednička stajališta Zapada.

U nedjelju je iznenadni posjet iranskog ministra vanjskih poslova Muhameda Džavada Zarifa, povećao mogućnost izazivanja tenzija, ali se Zarif susreo s Macronom i drugim francuskim dužnosnicima.

Trump je održao niz bilateralnih susreta u nedjelju, uključujući prvi susret s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, na kojem su razgovarali o američko-britanskom trgovinskom sporazumu nakon brexita. Summit završava poslijepodne, a zajedničku konferenciju za novinare trebali bi održati Macron i Trump. 

G7 SUMMIT
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije