Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDRŽAVANJE KAZNE

Nakon četiri odgode Klemm ipak u Remetincu, slijedi mu odluka gdje će služiti kaznu

Josip Klemm
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
28.01.2021.
u 08:04

Na jednogodišnju zatvorsku kaznu Klemm je nepravomoćno osuđen 2017., a pravomoćno 2019.

Nakon što je četiri puta tražio i dobio odgodu odlaska na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne na koju je nepravomoćno osuđen 2017., a pravomoćno 2019., po nalogu suda Josip Klemm se ipak 26. siječnja u poslijepodnevnim satima javio u zatvor u Remetincu. Kao što je to uobičajeno, zaprimljen je u Centar za dijagnostiku, kroz koji mora proći svaka osoba koja je u Hrvatskoj osuđena na zatvorsku kaznu, bez obzira na to koliko visoka ta kazna bila.

U Centru za dijagnostiku osuđenici provedu obično oko mjesec dana, a tijekom tog vremena obave sve zdravstvene i psihosocijalne preglede. Na tom se mjestu i odluči gdje će osuđenik izdržavati svoju kaznu, odnosno u kojem zatvoru ili kaznionici. S obzirom na to da je Klemm osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora, i to zbog gospodarskog kriminala, on će vrlo vjerojatno biti poslan da kaznu služi u nekoj kaznionici poluotvorenog tipa, kao što je primjerice Valtura u Puli. Osuđenici koji kaznu služe u penalnim ustanovama poluotvorenog tipa imaju lakši režim pa im se čak može odobriti i da na posao odlaze izvan kaznionice te se u nju vraćaju samo spavati.

Što se tiče Klemma, s obzirom na epidemiološku situaciju, on kao i svi ostali osuđenici prvo treba proći COVID protokole, nakon čega će biti odlučeno i hoće li u ćeliji biti sam ili će je dijeliti s drugim zatvorenicima te koliko njih.

Klemma je zagrebački Županijski sud 2017. nepravomoćno osudio zbog optužbi da je od 2005. do 2007. iz svoje zaštitarske tvrtke Klemm security izvukao oko tri milijuna kuna. Ta je presuda postala pravomoćna 2019., nakon što je Vrhovni sud odbio žalbu Klemmove obrane. Poziv da se javi na izdržavanje kazne dobio je u listopadu te godine, no zatražio je odgodu kako bi završio svoje poslove. I dobio ju je jer je prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora dovršavanje započetog posla zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta jedan od razloga za odgodu izvršenja kazne. Odgodu je dobio do 16. siječnja 2020., no nekoliko dana prije toga imao je prometnu nesreću u Svetoj Nedjelji u kojoj je bio ozlijeđen.

Zbog posljedica te nesreće tražio je i dobivao sljedeće odgode tvrdeći da mu adekvatna zdravstvena pomoć za te ozljede ne može biti pružena unutar zatvorskog sustava. Zadnju molbu za odgodu odlaska na odsluženje kazne zatvora podnio je 22. prosinca 2020., no sutkinja izvršenja kazne zatvora zagrebačkog Županijskog suda molbu mu je odbila, a njezinu odluku potvrdilo je i izvanraspravno vijeće. Tada je određeno da se Klemm mora u Remetinec javiti 26. siječnja. On je inače u međuvremenu podnio i novi zahtjev za odgodu uz obrazloženje da mora na operaciju 20. siječnja. No molba mu opet odbijena. On se na tu odluku žalio, a kako žalba ne odgađa izvršenje, u utorak je završio u Remetincu. Jer da nije, sud bi vjerojatno za njim raspisao nalog za dovođenje.

Komentara 17

DU
Deleted user
08:28 28.01.2021.

dakle osudjen je za isto sto svaki dan rade tedeschi i svi ostali hrvatski 'poduzetnici' - nikoga nije ostetio, nije buksao lovu izvan zemlje. i ovo pisem ja koji nemam ni trunke simpatije prema njegovom poslovanju ali postujem ulogu koju je imao u ratu.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
14:44 28.01.2021.

Lijepo je vidjeti da hrvatski branitelji i hrvatski nevini vitezovi kao svoji na svome zavrsavaju bezbedno, spokojno i stalozeno kao svoji na svome u svom hrvatskom zatvoru.

KA
kavranbird
21:22 28.01.2021.

Zahvaljujući izdajicama kao što je škoro moraju naši vitezovi u zatvore, kao što smo zbog domaćih izdajica raznih mesića, jusipovića, milanovića morali predati heroje kao što je general Gotovina kao zločince u Haag

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije