Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjesničari o Bleiburgu

Banac: Ljudi su umoreni bez pravne procedure. Klasić: Komemoriranje žrtava ne smije postati oplakivanje vojske

Banac Klasić
Foto: Pixsell
1/2
04.02.2016.
u 23:10

Ivo Banac drži da se vraćanje saborskog pokroviteljstva moglo očekivati i da je greška što se to uopće i ukinulo.

Vraćanje saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom za povjesničara Ivu Banca nešto je što se moglo očekivati. Pogreška je, kaže, što se to uopće i ukinulo u prethodnom saborskom mandatu. Povratak pokroviteljstva zbog toga je, kaže, neka vrsta obveze koja je zanemarena za vrijeme Milanovićeve Vlade.

– Riječ je o ljudima koji su bez pravne procedure umoreni. To je nešto što svaka civilizirana država mora na neki način okajati. To ne možete ignorirati. Kad to namjerno radite, znači da se poistovjećujete s onima koji su to radili – smatra Banac.

Povjesničar Hrvoje Klasić naglašava pak kako je uvijek potrebno istražiti sve zločine i komemorirati sve žrtve. I to nitko civiliziran, dodaje, ne može osporiti.

– Ali od državnog vrha, pa i od povjesničara, intelektualaca i ministra kulture očekujem da se ne samo u Hrvatskoj nego i na samom Bleiburgu nedvosmisleno odrede o karakteru NDH i ustaškog pokreta. Odnosno da ne dopuste da se komemoriranje žrtava pretvori u oplakivanje poraženog režima i poražene vojske – kaže Klasić.

Volio bi, dodaje, da svi relevantni faktori u Hrvatskoj skupe snagu i kažu da je NDH bila kvislinška tvorevina odgovorna za genocid i holokaust nad vlastitim stanovništvom.     

>> 'Onaj tko žali za ljudima ide u Tezno, a onaj kome je žao Maksa Luburića i Ante Pavelića ide u Bleiburg'

Komentara 161

Avatar TucTuc
TucTuc
23:20 04.02.2016.

A cemu sakrivanja komunistickih inkrimena? Da se opravda politika Pusic, Milanovic???

SA
sanjaaa0801
23:24 04.02.2016.

To sto je Milanovic dijelio zrtve i ukinuo pokroviteljstvo nad Bleiburgom je nedopustivo!

DU
Deleted user
23:22 04.02.2016.

lustracija.. je jedino pravno i moralno oslobodjenje..ljudi..sve je drugo..vrtnja u krug i lov na rake govnjare..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije