Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SELI SE U BLATO

'Nova Klaićeva' bit će u nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici

05.02.2018.
u 11:50

Ministrov plan do kraja ove godine: osmisliti projekt, provesti natječaj i prijaviti ga za novac iz europskih fondova

Nacionalna dječja bolnica ili “nova Klaićeva” bit će smještena u zgradi nedovršene Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu, a ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić vodi povjerenstvo koje ovaj tjedan ima zadatak definirati konkretne potrebe – broj kreveta, odjela, potrebne opreme itd.

Međunarodni natječaj

Nakon pripreme dokumentacije slijedi raspisivanje međunarodnog natječaja za sam projekt koji će potom do kraja godine biti prijavljen za financiranje iz sredstava fondova EU. Plan je to aktualne zdravstvene administracije kojim su odbačeni svi dosadašnji, a valja podsjetiti samo na pojedine – od gradnje nove zgrade uz KB-u Dubrava, smještanja dječje Klinike u zgradu Poliklinike Medikol, za što je također rađena procjena. No, potkraj prošle godine Vlada RH imenovala je povjerenstvo sa zadaćom da, kako kažu u nadležnom ministarstvu, analizira stanje i utvrdi potrebe za razvoj kliničke pedijatrijske skrbi u gradu Zagrebu i za davanje prijedloga rješenja s financijskim učincima i izvorima financiranja, uključujući i moguću gradnju nacionalne dječje bolnice u Zagrebu. Povjerenstvo je to koje vodi ministar zdravstva, a čiji su članovi iz još tri druga ministarstva te iz Grada Zagreba, no posao organizacije i osmišljavanja projekta na leđima je ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Tako je ministar zdravstva nakon te Vladine odluke pozvao čak 51 stručnjaka, mahom liječnika pedijatara, ali i ginekologe, epidemiologe, ravnatelje bolnica, stručnjake s Medicinskog fakulteta, Filozofskog da definiraju svaki detalj gradnje Nacionalne dječje bolnice koja će uključivati rodilište i reproduktivni centar.

Tjedni sastanci

Kako doznajemo, sastanci se održavaju na tjednoj bazi, a stručnjaci su podijeljeni u dvije skupine: jednoj je zadatak analizirati i utvrditi sve potrebno za rodilište i reproduktivni centar nove dječje bolnice, a drugoj isto to za pedijatriju. Na dosadašnjim sastancima iznošeni su prijedlozi što je sve potrebno za nacionalnu dječju bolnicu; koliko operacijskih dvorana, ordinacija, soba, kreveta, opreme..., uz napomenu da sve to treba definirati da bude dovoljno i funkcionalno i za iduća desetljeća. Na sastanku ovaj tjedan očekuje se definiranje i predstavljanje konkretnog sadržaja nacionalne bolnice, rodilišta i reproduktivnog centra koji će potom biti stručna podloga za izradu potpune dokumentacije potrebne za prijavu za europski novac. To znači da će se po “skici” hrvatskih stručnjaka o tome što je potrebno za nacionalnu dječju bolnicu raspisati međunarodni natječaj za nekoga tko će to, da tako kažemo, nacrtati i potom priložiti kao dio dokumentacije za financiranje projekta iz fondova EU. Osmisliti projekt, provesti natječaj i prijaviti ga Europi planira se do kraja ove godine.

1/6

Komentara 36

TH
than
12:41 05.02.2018.

Vijesti iz buducnosti... Godina je 2050.... Ministrov je plan do kraja godine dobiti uporabnu bolnicu za djecju bolnicu u Blatu. Oporba se buni cemu tolika bolnica, jer je broj stanovnika nesto iznad 3.8 milijuna. Odustaje se od Peljeskog mosta te se ide po novac iz europskih fondova za gradnju tunela. Izgradnja kanala Dunav-Sava ce krenuti vec slijedece godine (2051). Eto. Tako ja vidim pocetak teksta- ministrov plan do kraja ove godine...

KK
Kika- Kuja- Štrumfeta
13:34 05.02.2018.

Kaj se priblizavaju izbori?

Avatar Niškorist
Niškorist
12:38 05.02.2018.

Koliko samodoprinosa a sad ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije