Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro promjene

Kinom će vladati savez liberala i tvrdih marksista

'Photo taken on September 21, 2012 shows visitors dressed in red army uniforms visiting places former Chinese leader Mao Zedong used to stay, during an educational tour in Jinggangshan in central Chin
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
25.10.2012.
u 21:00

Kineski predsjednik i šef Komunističke partije bit će Xi Jinping, koji je prije mjesec dana tajanstveno bio nestao

Dok svijet napeto prati pripreme za izbore u SAD-u koji će biti održani za desetak dana, studeni sa sobom nosi još jednu veliku promjenu na svjetskoj političkoj sceni. Na 18. kongresu Komunističke partije početkom studenoga bit će promijenjeno 70 posto kineskoga vodstva.

I dok se o američkim kandidatima, Obami i Romneyu, zna i koji broj čarapa nose, situacija s novim kineskim vodstvom, ljudima koji će voditi najnapučeniju zemlju svijeta, drugu vodeću gospodarsku silu planeta i vojsku koja na raspolaganju ima i prilično jak nuklearni arsenal, vrlo se malo zna.

Vrlo malo podataka

Promjena na vrhu vlasti dio je već uobičajene desetogodišnje smjene kadrova na kineskom političkom vrhu, a gotovo je izvjesno da će sadašnjeg predsjednika države i glavnog tajnika KP Kine Hu Jintaa na oba položaja zamijeniti Xi Jinping. Ovaj je pedesetdevetogodišnji "princeling", odnosno sin gerilskog komunističkog lidera Xi Zhongxuna, podigao svjetsku javnost na noge kada je prije nepunih mjesec dana na dva tjedna nestao sa svjetske scene – u isto su vrijeme iz njegova ureda bez ikakva objašnjenja otkazali niz sastanaka, među njima i sastanak s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, što je za kineske prilike vrlo neuobičajeno jer se to smatra izuzetno nepristojnim činom. Pokazalo se na kraju da je Xi Jinping imao blaži srčani udar, od kojega se potpuno oporavio i koji ga neće spriječiti u preuzimanju vlasti.

Na mjesto premijera, po političkoj snazi drugog čovjeka države, umjesto Wen Jibaa doći će najvjerojatnije pedesetsedmogodišnji Li Kequiang, političar koji, uz diplomu prava, posjeduje i doktorat ekonomskih znanosti. Prema procjenama, program njegove vlade "pucat će" na stvaranje novih radnih mjesta, proširenje osnovne zdravstvene zaštite, snižavanje troškova stanogradnje te na razvoj čistih i ekološko prihvatljivih proizvodnih tehnologija. Ipak, puno detaljnijih podataka o ovoj dvojici skorašnjih lidera jedne od svjetskih velesila strani analitičari još uvijek jednostavno – nemaju.

– Kriva je pretpostavka da je kineska Komunistička partija monolitna, tu je skup raznih struja i mišljenja, a sve će one biti zastupljene u skorašnjoj smjeni – kaže Douglas Paal, potpredsjednik američke Zaklade za mir Carnagie, koji je specijaliziran za istočnu Aziju.

Samo jedna žena

U ovome trenutku još se vrlo malo zna i o ostalim političarima koji će za mjesec dana zauzeti neke od najvažnijih pozicija u zemlji. Vjeruje se da je kineska politička zvijezda u usponu i šezdesetšestogodišnji Zhang Dejiang, dosadašnji potpredsjednik vlade, tvrdolinijaš koji čeličnom rukom vlada sektorom transporta i energije te zazire od popuštanja državnog monopola u proizvodnji, kao i od sve većeg utjecaja privatnog kapitala. Tu je i Liu Yunshan, također tvrdolinijski vođa sektora propagande KP Kine, koji se protivi političkim i ekonomskim reformama, kao i prodemokratskom pokretu u zemlji.

S druge strane, tu je i niz liberala unutar kineskih komunističkih redova poput Yu Zhengshenga, koji podupire razvoj privatnih kompanija, kao i Liu Yandong, jedina žena u vrhu budućeg komunističkog vodstva.

Ključne riječi

Komentara 3

AA
aabbcc
07:57 26.10.2012.

. ..savez liberala i tvrdih marksista. ________________________ Nazalost o "Njemackom tvorcu naucne ideologije K. Marxsu" mladi Njemci danas ne znaju nista, jer je to zabranjeno spominjati u Skolama evropske demokracije. ____ U Evropi gimnazijalci zavrse obrazovanje a da u njihovimim udjbenicima nema ni "K". o Karl Maxsu, tvorcu Marxsizma koji je zastupljen u vise od pola covjecanstva. ( usput : djeca uce i o Slobodanu M. i skoro citava stranica o njemu.....sa slikom. )

SA
Savjest
09:17 26.10.2012.

25.10.2012. u 22:22h Savjest je napisao/la: Ne znam kopiraju li Kinezi nas ili mi njih, no ovakav savez pokazuje da je u politici, naravno kad se steknu uvjeti, sve moguće. Kod nas se na primjer smatra da je NDH bilaa nacistiško-fašistička vazalna tvorevina što je točno, ali se zaboravlja da je ona obuhvaćala otprilike današnju Hrvatsku i današnju Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno se mogućnost ponovnog stvaranja drugačije, demokratske države s istim teritorijem smatra stvaranjem neke mini Jugoslavije, iako bi stvaranje takve države u budućnosti, ma kako se ona zvala, bilo u interesu obiju današnjih država, pogotovo, ako Srbija ode svojim putem za Rusijom. Vidjet ćemo i čuti što će o tome reći g. Tadić u "Nedjeljom u 2"!

DO
DoktorAmer
19:30 26.10.2012.

Danas je u NY Timesu veliki clanak na prvoj stran io korupciji u Kini. Vrlo detaljno pokazuju mrezu ciji je sef sadasnji predsjednik. Familija je maknula oko 1.7 milijardi dolara, cak je i mama predsjednika, bivsa uciteljica, na neki nacin dosla do 120 miliona dolara. Detaljne brojke i izvori korupcije su navaedeni i za ostale clanove vladajuce porodice. U Kini na vrhu panika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije