Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ogromni napori

Kinezi velikom akcijom spasili 11 rudara, a za desetoricom još tragaju

Rescuers work at the Hushan gold mine where workers were trapped underground after the Jauary 10 explosion, in Qixia
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.01.2021.
u 06:45

Nakon eksplozije dva su tjedna bili zatrpani pod zemljom, a spasioci su im spuštali hranu kroz pukotine

Nakon 14 dana nesreće u kineskom rudniku zlata Hushan, kineski spasioci uspjeli su izvući 11 od 22 rudara na sigurno. Unatoč tome što su gotovo dva tjedna bili zarobljeni ispod zemlje zbog podzemne eksplozije, većina njih je u dobrom zdravstvenom stanju. Još deset rudara vode se kao nestali, a nada da su preživjeli smanjuje se jer se za njih nije čulo od eksplozije, a zna se da je jedan poginuo. Naime, 22 radnika ostala su zarobljena oko 600 metara pod zemljom u rudniku nakon eksplozije 10. siječnja u Qixiji u obalnoj pokrajini Shandong.

Sreća u spašavanju

Prvi kontakt sa skupinom od 11 rudara zarobljenih u dijelu rudnika oko 580 metara ispod površine bio je uspostavljen prije tjedan dana. Jedan od njih teško je ozlijeđen u početnoj eksploziji, a potvrđeno je da je umro od ozljeda glave zbog kojih je pao u komu. Spasilački timovi spuštali su hranu, lijekove i ostale zalihe kroz nekoliko okna izbušenih u stijeni. Detektori života i hranjive otopine spuštani su u druge dijelove rudnika dok se traga za drugim nestalim rudarima. Velikim naporima spasilaca spašavanje je znatno ubrzano jer se očekivalo da će trebati tjedni da se prokopa tunel da bi se stiglo do zarobljenih rudara. Međutim, kako tvrdi vođa spasilačkog tima Du Bingjian, u nedjelju ujutro golema prepreka koja je blokirala ulaz u rudnik srećom je pala na dno okna, što je omogućilo spasilačkim timovima da naprave velik korak naprijed i brzo dođu do zatrpanih rudara. Čak su i dužnosnici u četvrtak rekli da bi trebala proći još dva tjedna da uspiju doći do rudara jer granitne stijene otežavaju bušenje, potvrdivši u nedjelju da su naišli na prazne prostore što je ubrzalo kopanje.

Du Bingjian rekao je da se još ne zna kada će spasioci moći doći do središnjeg dijela rudnika za koji se vjeruje da su u njemu nestali rudari. Zarobljeni u mraku na oko 600 metara pod zemljom, oni koji su imali sreću preživjeti uspjeli su održavati redoviti kontakt sa spasilačkim timovima. Dobili su kašu i hranjive tekućine, a nekoliko dana prije spašavanja rudari su zatražili tradicionalni obrok od kobasica. Pri izvlačenju, što se vidi i na snimkama, rudari su preko očiju imali crni povez kako ne bi imali tegobe zbog naglog izlaska na svjetlost s obzirom na to da su gotovo dva tjedna proveli u mraku. CCTV je na svojoj web stranici Weibo objavio kako su spasioci jednog rudara koji je bio iznimno slab i jedva je reagirao umotali u deku prije nego što su ga vozilom hitne pomoći odvezli u bolnicu. Ostali su bili u dobrom fizičkom stanju zahvaljujući tome što su im spasilački timovi spuštali hranu. U akcijama traženja i spašavanja sudjelovalo je više od 600 spasioca.

Smrtonosna industrija

Kineska rudarska industrija najsmrtonosnija je na svijetu, s više od 5000 preminulih godišnje. Iako su se sigurnosne mjere malo poboljšale nakon što su vlasti prije 15 godina počele voditi više brige o sigurnosti, rudarske nesreće česte su u Kini gdje industrija i dalje ima loše sigurnosne uvjete te se propisi često slabo provode. U prosincu prošle godine 23 su radnika stradala nakon što su ostali zarobljeni pod zemljom u rudniku u jugozapadnom dijelu Kine nedaleko od grada Chongqinga. U rujnu je poginulo 16 radnika u drugom rudniku na periferiji Chongqinga, trovanjem ugljikovim monoksidom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije