Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudbina brodogradilišta

Kinezi obišli Uljanik. Marić: Tek treba vidjeti postoji li interes za brodogradilišta

Kinezi obišli brodogradilište Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.04.2019.
u 14:03

Radnici i sindikati, kako su izjavili, nisu skeptični prema Kinezima nego prema Vladi i njenim obećanjima

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom obišlo je Uljanik, gdje su razgovarali s članovima Uprave i Nadzornog odbora o pojedinostima poslovanja brodogradilišta. Tijekom poslijepodneva očekuje se da će kinesko izaslanstvo doći u Rijeku gdje će obići 3. maj.

Radnici Uljanika dočekali su kinesko izaslanstvo porukom dobrodošlice na kineskom jeziku.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da tek treba vidjeti postoji li određeni interes kineske brodograđevne kompanije, čiji su predstavnici u posjetu brodogradilištima u Puli i Rijeci, ocijenivši da je još rano o bilo čemu govoriti te da "treba biti u potpunosti realan".

Na pitanje novinara o očekivanjima Vlade, s obzirom da je izaslanstvo kineske brodograđevne kompanije China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) u posjetu brodogradilištima Uljanik i 3. maj, Marić je kazao da prije svega treba biti realan, a nakon što predstavnici CISC-a vide snimku stanja i dobiju odgovore na pitanja koji ih zanimaju, treba vidjeti na koji način će se oni odnositi prema tome i kakav će sud donijeti.

U ovom trenutku još je rano za to, dodao je, podsjetivši na jučerašnji uvodni sastanak s kineskim izaslanstvom u Banskim dvorima, na kojem je sve bilo transparentno i jasno prezentirano.

"Došao je zaista visok tim iz perspektive same kompanije. Međutim, s druge strane, treba biti u potpunosti realan. Dakle, oni će danas potrošiti cijeli dan i u Rijeci i u Puli i nakon toga, naravno nemojmo očekivati odmah, ali u nekom razumnom roku, iznijeti određenje o tome što su vidjeli, kako razmišljaju o tome i postoji li određen interes", rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sudjelovanja na godišnjoj konferenciji za medije Europske investicijske banke (EIB).

Nekoliko predstavnika kineske kompanije još je u ponedjeljak poslijepodne ušlo u krug Uljanika gdje su razgledali pogone i napravili neslužbenu procjenu mogućnosti proizvodnih kapaciteta pulskog brodogradilišta, odnosno vidjeli tehničke mogućnosti, procese, tehnologiju i kapacitete. 

Radnici i sindikati, kako su izjavili, nisu skeptični prema Kinezima nego prema Vladi i njenim obećanjima.

"Nadam se, kad su već u tako velikom broju stigli u Hrvatsku, da ipak imaju ozbiljne namjere. Međutim, cijelo vrijeme upozoravamo na vrijeme koje danas nemamo. Pitanje je koliko je njima potrebno da bi proveli detaljne analize i nakon toga razgovarali i dogovarali krajnje rješenje. Za takvo što trebamo međufinanciranje koje sigurno može osigurati Vlada. Jesu li Kinezi na to spremni, ostaje da se vidi", rekao je za Hinu predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. On je s drugim predstavnicima sindikata dočekao kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište porukom dobrodošlice ispisanom na kineskom jeziku.

Predstavnici sindikata naime, barem za sada, nisu uključeni u razgovore s kineskim izaslanstvom.  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni te da se očekuje da nakon posjeta Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva. 

Video: Radnici Uljanika blokirali promet ispred brodogradilišta

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar rubinet
rubinet
10:12 30.04.2019.

Radnici ih dočekali natpisom: "Živjeli drugovi Tito i Mao Tse Tung!"

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
10:44 30.04.2019.

5 mlrd. eur-a državnih para ubačeno u bezdan zvani Uljanik !! Moglo se osnovati min. 100 kvalitetnih profitabilnih tvrtki ! I sad oni skeptrični prema državi i vladi koja im je dala te pare !?

RO
ronyday
16:24 30.04.2019.

Ta brodogradilišta mogu funkcionirati samo ako Kinezi dođu raditi, jer ovo što je ostalo nikada nije ni valjalo, a IDS mafiju u zatvor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije