Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otmičari

Kinezi lansirali letjelicu koja može otimati satelite drugih zemalja

china
Reuters/PIXSELL
04.10.2013.
u 22:30

Kina puno ulaže u svemirski program, a navodno je već poslala tri projektila u orbitu

Kina je obavila prve tajne pokuse u svom novom programu za ratovanje u svemiru. Prema tvrdnjama američkih analitičara iz Pentagona, lansirana je letjelica, presretač satelita koji kruže oko Zemlje. Riječ je o posebnoj letjelici koja u slučaju izbijanja sukoba može oteti satelit neprijateljske zemlje te prekinuti cijeli niz komunikacijskih veza, ali i onemogućiti nadgledanje iz zraka. Već je izvršeno i prvo, probno “otimanje” satelita, naravno kineskog. Sama naprava navodno izgleda poput satelita, a ima mehaničke ruke koje obuhvaćaju cilj i vuku ga u željenom pravcu. Prema američkim spoznajama dosad su u Zemljinu orbitu već lansirana tri presretača.

– Strateško zapovjedništvo za svemirske operacije prati kretanje ovih letjelica od njihova lansiranja, kao i njihove međusobne manevre i kretanja u odnosu na ostala tijela u orbiti – ustvrdila je Cynthia O. Smith, glasnogovornica Pentagona.

>>\'Sveta misija\': Pogledajte lansiranje kineske rakete u svemir!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije