Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA INVESTICIJA

Kinezi kreću u razvoj superbrzih vlakova koji lebde iznad tračnica

maglev
Thinkstock
28.10.2016.
u 13:02

Ukupna ulaganja iznosit će 476 milijuna dolara.

Kineske željeznice kreću u istraživanje i razvoj vlakova na principu magnetske levitacije koji mogu voziti brzinom do 600 kilometara na sat. 

Državna tvrtka China Railway Rolling Stock Corp prvo će izgraditi dionicu dugu 5 kilometara kako bi testirala vlak, a u planu je i izgradnja vlakova koji dostižu brzinu od 200 kilometara na sat. 

- Cilj ovih projekata je uspostaviti domaće tehnologije i standardne sustave za nove generacije srednje-brzih i ultra-brzih magleva koji se mogu primjenjivati na globalnoj razini - rekao je Sun Bangcheng, zamjenik ureda za razvoj velikih projekata. Ukupna ulaganja iznosit će 476 milijuna dolara, javlja China Daily.

Komercijalna linija na kojoj je vozio vlak maglev otvorena je još 2002. godine, a spaja međunarodnu zračnu luku Shanghai Pudong i metro stranicu u gradu. Na toj liniji, koju su projektirali i izgradili Nijemci, voze Siemensovi vlakovi koji dostižu brzinu do 430 kilometara na sat. Dionicu od 30 kilometara ovaj vlak prolazi za manje od osam minuta. 

>> Japan postavio novi rekord u brzini vlaka: 603 km/h!

>> U Japanu u promet pušten superbrzi vlak koji lebdi nad tračnicama

Komentara 6

Avatar __MAX__
__MAX__
14:08 28.10.2016.

Mi smo u kamenom dobu u odnosu na Kineze.

JO
josko
13:20 28.10.2016.

Nema dileme kako treba naci alternativu zracnom prometu, u slijedecih 30 - 50 godina. Nakon tog perioda, najme, fosilna goriva ce biti "phase out", tj. koristiti ce se neka varijanta alternative - u principu putem koristenja el. energije. Vec danas postoje, ne i na komercijalnoj bazi nuzno, alternative za sve - osim zracnog prijevoza. Meglev, ili sto slicno, je pravi put alternativi zracnom prijevozu.

DU
Deleted user
22:44 28.10.2016.

takav projekt sada dolazi kod nas zagreb-- krizevci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije