Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kina

Kineski borac za ljudska prava ponovno završio u zatvoru

huang qi
AFP
23.11.2009.
u 15:30

Najpoznatiji kineski borac za ljudska prava, Huang Qi ponovno je osuđen na tri godine zatvora zbog navodnoga bespravnog posjedovanja državnih dokumenata.

Najpoznatiji kineski borac za ljudska prava, Huang Qi ponovno je osuđen na tri godine zatvora zbog navodnoga bespravnog posjedovanja državnih dokumenata, što sud nije dodatno objašnjavao.

Kineski borci za ljudska prava okupljeni u organizaciju CHRD (China Human Rights Defenders) tvrde kako je Qi osuđen zbog kritiziranja vlasti zbog prošlogodišnjeg potresa u kineskoj pokrajini Sečuan koji je odnio mnoge živote zbog neispravno izgrađenih objekata. Posebno se oštro osvrnuo na nemarne izgradnje škola u pokrajini koje su pokopale stotine školaraca.

Qi se zauzimao za prava roditelja koji su u nesreći izgubili svoju djecu za što je danas i kažnjen.

Huang Qi već je 2003. godine završio na dvije godine u zatvoru jer je, kako tvrde vlasti, pozivao na državni udar.

Najpoznatiji kineski disident postao je poznat nakon što je 1998. godine započeo rad na svojoj internetskoj stranici na kojoj je iznosio kompromitirajuće dokumente koje vlasti povezuju s kriminalom. U tadašnje vrijeme posebnu je pažnju posvećivao trgovini ljudima i organizirao skupove na kojima su građani mogli iznositi svoje pritužbe na rad državnih i lokalnih vlasti.

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
17:48 23.11.2009.

Huang Qi ponovno je osuđen na tri godine zatvora zbog navodnoga bespravnog posjedovanja državnih dokumenata. U americi dvoje umirovljenika doživotno za \"izdavanje državne tajne\" Fidel Kastru ! Tako to veselo izgleda kada demokracije funkcioniraju i čuvaju svaki svoj ugled !! Zašto je to tamo tako jel nemaju u susjedstvu Bosnu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije