Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemilosrdnost komunističkog režima

Kineske vlasti borca za ljudska prava osudili na 11 godina zatvora

zatvor
Reuters
25.12.2009.
u 09:16

Presude je donesena za vrijeme božićnih blagdana kako bi se izbjegla burna reakcija svjetskih medija no već ranije su Sjedinjene Američke Države kao i EU zatražile oslobađajuću presudu za Liua.

Poznati kineski borac za ljudska prava, Liu Xiaobo osuđen je na jedanaest godina zatvora zbog "protudržavnih radnji". Naime, Liu se zalagao za veću demokratičnost zemlje te je zagovarao reforme zbog čega je strpan u zatvor prije više od godinu dana.

Žena disidenta najavila je kako će se njezin muž boriti protiv presude koja je donesena za vrijeme božićnih blagdana kako bi se izbjegla burna reakcija svjetskih medija, no već ranije su Sjedinjene Američke Države kao i EU zatražile oslobađajuću presudu za Liua.

Razlog njegova je uhićenja bila takozvana "Charta 08" na kojoj je surađivao s nekoliko stotina odvjetnika, pisaca, znanstvenika i umjetnika od kojih je ali jedino on završio u pritvoru.

Bivši sveučilišni profesor je već je jednom završio u zatvoru i to 1989. godine zbog sudjelovanja u studentskim prosvjedima.

Ključne riječi

Komentara 10

PU
Pukovnik
11:04 25.12.2009.

avileno @ Sad si ga baš usro! Nevjerojatno kakvi mutava ima na ovim forumima! Liu se borio za slobodu govora, života, da sam radi što želi, a ne da mu cijeli život država isplanira, Amerikanci se pak bore protiv onih koji žele uništiti katolički svijet, koji napadaju nedužne ljude diljem svijeta i to kao najveće moguće kukavice.

MI
mikistjep
11:17 25.12.2009.

Ovo je kineski Zarko Puhovski- hahahaha

ĐK
đoko_krstaš
18:09 25.12.2009.

avileno klao klap klap ovog ciokaubojgusarskog kvislinga treba skratit za glavu a ne zatvor, mamicu im ckg-u oni bi rasturali sve i svakoga, pa treba njima podmetnuti \"ljudksa prava demokraciju slobodu\" za indijance, čikanose, crnce i ostale bezprizorne i sasa njima početi revoluciju u sjedištu zla ove planete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije