Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kumrovec

Kineska investitorica: Spremna sam pomoći u razvoju Zagorja, Tito je dobar brend

Kinesko i kumrovečko izaslanstvo ispred rodne kuće Josipa Broza Tita i Političke škole u Kumrovcu
Foto: Kumrovec
1/3
12.04.2019.
u 06:35

Posljednji predsjednik Političke škole bio je Ivica Račan. Na početku Domovinskog rata u njoj su sve do 2003. bili smješteni prognanici iz Vukovara. “Hotel Zagorje” naziv je i cijenjene knjige Ivane Bodrožić, koja je kao djevojčica i prognanica iz Vukovara tu jedno vrijeme živjela.

Nekad se u njoj brusio um, a možda već za nekoliko godina u njoj bi se mogli liječiti duh i tijelo. Bivša Politička škola sagrađena 1981. godine ponuđena je ponovno na prodaju, a za sada je najizglednija kandidatkinja za kupnju tog zapuštenog zdanja, koje se danas naziva hotel Zagorje, kineska je poduzetnica Jiang Yu. U Kumrovcu ju zovu gospođa Yu i ne kriju optimizam, pogotovo ne nakon već trećeg posjeta tom kraju. No, ni u srijedu poslijepodne nije htjela otkriti hoće li potpisati ček.

Zgrada ima 150 soba

– Ovo mi je treći posjet i za mene je ovo vrlo dojmljivo mjesto koje budi snažne emocije. Smatram da ova općina ima veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma. Jako poštujem ovdašnju kulturu i povijest – poručila je Jiang Yu i dodala da je spremna pomoći u razvoju općine. Trenutačno se, kaže, radi evaluacija i njezin tim slaže razloge za ulaganje i protiv njega, pa što na kraju prevagne. Emocije su jedno, biznis drugo. Općina je lani u studenom s njezinom korporacijom Z-Run Well Ton Industry potpisala memorandum o međusobnom razumijevanju i suradnji, a s hrvatskom delegacijom u posjetu Kini tada je bio i načelnik Kumrovca Robert Šplajt. Već je tada bio optimističan, a sad, nakon prekjučerašnjeg posjeta kineske poduzetnice, optimizam je procvao, iako se nisu spominjali konkretni iznosi ulaganja.

Foto: Kumrovec

– Gospođa Yu u sklopu posjeta Kumrovcu obišla je i školu za koju je raspisan međunarodni natječaj Ministarstva državne imovine. Vrijednost je nešto manja od 12 milijuna kuna. Jako su zainteresirani za taj objekt i vjerujem da će se javiti na natječaj. Bit će tu još nekih pregovora s ministrom državne imovine, no vjerujem da će sve pozitivno završiti. Nadam se da će nakon kupnje škole krenuti lančano i rješavanje ostalih nekretnina poput Titove vile, stadiona i spomen-doma i da sve to bude uklopljeno u turističku priču koju razvijamo u smjeru zdravstvenog i konferencijskog turizma – kaže nam načelnik Šplajt.

Bivša Politička škola prostire se na oko 6000 četvornih metara i ima još 20.000 četvornih metara dvorišta. Ukupna građevinska bruto površina hotela Zagorje je 11.310 kvadrata raspoređenih na četiri etaže, a bruto volumen 34.464 kvadrata. Ima energetski razred C. Naredbu o osnivanju škole dao je Josip Broz Tito, čije je ime i nosila, a zamišljena je kao središnja obrazovna institucija za kadrove Saveza komunista Jugoslavije. U prvo vrijeme radila je u spomen-domu na susjednom brežuljku, no kako su se kadrovi širili, postala je pretijesna pa je sagrađena nova zgrada koja se koristila sve do 1991. Posljednji predsjednik Političke škole bio je Ivica Račan.

Kinesko i kumrovečko izaslanstvo ispred rodne kuće Josipa Broza Tita i Političke škole u Kumrovcu
1/21

Na početku Domovinskog rata u njoj su sve do 2003. bili smješteni prognanici iz Vukovara. “Hotel Zagorje” naziv je i cijenjene knjige Ivane Bodrožić, koja je kao djevojčica i prognanica iz Vukovara tu jedno vrijeme živjela. U zgradi je oko 150 soba, a poveznica s budućom namjenom o kojoj maštaju u Općini su i bazen i wellness te kongresni centar. Danas je to zapušteno zdanje u kojem bi se bez problema mogli snimati horor-filmovi, a bilo je već više puta i meta skupljača sekundarnih sirovina koji su skinuli bakrenu oplatu. Bilo je nekoliko pokušaja prodaje od osamostaljenja Hrvatske, no bez rezultata. I Kinezi su se već prije zanimali jer im je zanimljiv brend Tita kojeg se barem u Kumrovcu ne srame.

Do milijun turista godišnje

– Interesa je bilo, Kumrovec je uvijek zanimljiv kao destinacija u koju dolazi 100.000 ljudi godišnje. No, nikad taj projekt nije došao tako daleko kao sad, s korporacijom gospođe Yu. Optimistični smo, vjerujem da je došlo vrijeme da se investira u te objekte te da se pokrenu turizam i gospodarstvo u Kumrovcu jer predugo stagniramo i predugo čekamo rješenje za te kapitalne objekte. Nadam se da slijedi svjetlija budućnost – ističe načelnik i podsjeća da Kumrovec već 25 godina čeka da se pokrenu mrtvi kapitali koji bi, uz pouzdanog investitora, mogli jednog dana dovesti i milijun turista godišnje.

U pratnji kineske poduzetnice bili su i predstavnici CSEBA-e, kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije, u kojoj su također optimistični zbog kineskog kapitala u Kumrovcu, ali i u Krapinskim Toplicama. Očekuje se, uz ostalo, i prodaja Spomen-doma boraca i omladine, otvorenog na Dan Republike 1974., za koji su svojedobno bile zainteresirane Terme Tuhelj. Bio je to raskošan znanstveno-kongresni centar u kojem su se održavali seminari, ali i fešte. Rok za podnošenje ponuda za kupnju hotela Zagorje istječe 7. svibnja u 10 sati.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Ključne riječi

Komentara 188

MA
Marsal
08:32 12.04.2019.

Kineski komunisti spasavaju posrnuli rvacki kapitalizam. Ahahaha,pa ne mogu vjerovati. I jos se zena zove YU, hahahahahaha. Iskljucite domoljube sa aparata,molim.

ZA
zagabria1
09:20 12.04.2019.

Ovi štro mrze Tita koji nijeništa ukrao obožavaju uvezene nam lopine iz BiH koji su pokrali šta god se moglo

MA
magnum2013
09:48 12.04.2019.

Zanimljivo je čitati ove komentare. Mi smo protiv svih i svakoga. Pametni Poljaci napravili su nešto gdje i hrvati idu plačajući prijevoz, smještaj i ulaznice. Mi smo i uvijek dokazujemo da smo zaslužili biti na dnu. Kinezi nam grade most.. Kinezi nam hoće graditi prugu. Kinezi nam hoće restruktuirati brodogradnju. Zašto? Jet smo mi nesposobni! Volio bih vidjeti Hrvatsku bez turizma. Imamo sunce i plaže, a nismo sposobni pronaći ni dovoljno konobara da ih kvalitetno ugostimo. Šta će nama sve to? Eto to smo mi. Zemlja jala i jada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije