Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv PSC-a

Kina uvela protusankcije kao odgovor EU: U sve uključena i jedna Hrvatica

Travel season ahead of the Chinese Lunar New Year, at an airport in Shanghai
ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
22.03.2021.
u 23:44

Odbor za politiku i sigurnost Vijeća EU (PSC), sada na kineskoj crnoj listi, bavi se zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom i sastoji se od predstavnika svih država članica

Kina je kao odgovor na sankcije EU zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u regiji Xinjiang uvela protusankcije protiv Odbora za politiku i sigurnost (PSC) Vijeća Europske Unije u kojem sjedi i jedna Hrvatica. Marijana Kujundžić hrvatska je predstavnica pri tom Odboru za koji je Kina kazala kako "nanose ozbiljnu štetu kineskom suverenitetu i interesima te zlonamjerno šire laži i dezinformacije". Za sada nije moguće službeno razjasniti odnose li se sankcije na pojedinačne članove. Ako da, to znači da je svim članovima i njihovim obiteljima zabranjeno putovati i poslovati s Kinom.

Odbor za politiku i sigurnost Vijeća EU, sada na kineskoj crnoj listi, bavi se zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom i sastoji se od predstavnika svih država članica. Prati međunarodne situacije u područjima koje pokriva zajednička vanjska i sigurnosna politika, sudjeluje u definiranju politike te prati njihovu provedbu. To je tijelo jedno od njih četiri koja su proglašena nepoželjnima, a ostali su Pododbor za ljudska prava Europskog parlamenta, gdje nema hrvatskih eurozastupnika, berlinski Mercator institut za kineske studije, te za danska Zaklada saveza demokracija.

Uz njih, Kina je nametnula sankcije članovima Europskog parlamenta Reinhardu Bütikoferu, Michaelu Gahleru, Raphaëlu Glucksmannu, Ilhanu Kyuchyuku i Miriam Lexmann, za koje kinesko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako nanose “ozbiljnu štetu kineskom suverenitetu i interesima te zlonamjerno šire laži i dezinformacije” te kojima je zabranjen ulaz u kopneni dio Kine, Hong Kong i Makao te im je zabranjeno poslovati s tom državom. Pod kineskim sankcijama je i zastupnik nizozemskog parlamenta Sjoerd Sjoerdsma, zastupnik belgijskog parlamenta Samuel Cogolati te zastupnica litavskog parlamenta Dovilė Šakalienė te dvojica akademika, Nijemac Adrian Zenz te Šveđanin Björn Jerdén.

Video - Kina se crtićem ruga SAD-u

Komentara 22

HE
Herceg56
02:08 23.03.2021.

Pa svaka članica EU ina svog predstavnika u tom odboru (PSC) i kakvo je onda čudenje što je hrvatska predstavnica u tom odboru?! U krivo vrijeme na krivom mjestu,kako bi se reklo.

VI
vidum
08:40 23.03.2021.

Odakle ovim Kinezima pravo na vraćanje istom mjerom? Zna se da samo Amerika i (ponekad) Europa imaju pravo terorizirati ostatak svijeta.

EP
Epil
18:54 23.03.2021.

Tuga u EU! Kina uvela sankcije i sad se nece moci putovati u Kinu! Puste zalosti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije