Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi put u povijesti

Kina u orbiti uspješno spojila dvije svemirske letjelice

Kineski modul Tiangong-1
AFP/PIXSELL
03.11.2011.
u 10:17

Automatsko spajanje letjelica dogodilo se točno iznad Kine, na visini od oko 340 kilometara

Kina je prvi put u orbiti uspjela spojiti dvije svemirske letjelice. Letjelica Shenzhou 8 lansirana početkom tjedna spojila se sa svemirskim laboratorijem Tiangong-1 u 17.59 sati po lokalnom vremenu, javlja BBC, u orbiti iznad same Kine.

Mogućnost spajanja svemirskih letjelica važna je za Kinu želi li krajem desetljeća početi graditi  svemirsku postaju. Iako na Shenzhou nije bilo posade, na budućim misijama letjelice će prevoziti i ljude.

Automatsko spajanje letjelica kontrolirano iz pekinškog Centra za kontrolu svemirskih letova dogodilo se na visini od otprilike 340 kilometara. Letjelice su se koristile radarima i optičkim senzorima kako bi procijenile udaljenost te se približile i spojile.

Shenzhou 8 bila je aktivna letjelica pri spajanju, a pomoću potiskivača približila se "pristaništu" Tiangonga. Kada su prstenovi za spajanje usjeli jedan u drugi, Shenzhou 8 pomoću 12 kuka pričvršćen je na Tiangong.

Samo spajanje trajalo je 10-ak minuta, a Shenzhou 8 dva će tjedna ostati u orbiti spojen s Tiangongom nakon čega će se vratiti na Zemlju.

Komentara 1

GL
Glista
16:09 03.11.2011.

Cestitke Kini, i nadam se da to potakne novu, prijateljsku utrku u svemiru, i na polju znanosti i tehnologije opcenito! Od toga cemo svi imati koristi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije