Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup UN-a bez rezultata

Kina spriječila pokušaj novih sankcija Teheranu

'TO GO WITH AFP STORY BY JAY DESHMUKH  (FILES) -- File picture dated April 9, 2009 shows Iranian President Mahmoud Ahmadinejad unveiling domestically manufactured fuel rods at a fuel manufacturing pla
'ATTA KENARE'
VL
Autor
Hrvoje Dečak
16.01.2010.
u 17:55

Kina iz Irana uvozi 20 posto nafte za svoje potrebe pa nije čudno što je njezin predstavnik u New Yorku rekao da nije vrijeme za nove sankcije.

Velike svjetske sile, SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka, sastale su se jučer u New Yorku kako bi razmotrile moguće nove sankcije protiv Irana, ali sastanak je doživio fijasko.

Naime, kineski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Zhang Yesui, ustvrdio je da nije pravi trenutak za razmatranje novih sankcija Teheranu. Uz ostalo, razlog za razumijevanje koje Kina pokazuje prema Iranu treba tražiti i u tome da najnapučenija zemlja dvadeset posto svojih potreba za naftom zadovoljava iz Irana.

Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući Kinu, prije toga pozvalo je Iran da zaustavi obogaćivanje urana i izdalo tri skupine sankcija. Iranski, pak, vođe ustraju u tvrdnjama da je njihov atomski program namijenjen isključivo energetskim svrhama. Ipak, SAD i njegovi saveznici prijete Iranu neka ne pokušava razviti nuklearno oružje.

Kina u siječnju predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a i jedna je od njegovih pet stalnih članica s mogućnošću veta.

Veleposlanik Zhang izjavio je novinarima da se zauzima za više vremena i strpljenja kako bi se našlo diplomatsko rješenje. Njegov istup dolazi nekoliko dana pošto je Iran propustio rok na kraju 2009. godine za pozitivan odgovor SAD-u na ponude za razgovore o iranskome programu obogaćivanja urana.

"Odluka o tome kako ćemo odgovoriti još je u zraku", kazao je za BBC Tom Lane iz UN-a.

Diplomati u UN-u kažu da će se vodeći predstavnici iz Europe, SAD-a, Rusije i Kine sastati kasnije ovog mjeseca, kako bi "razmijenili mišljenja".

Dužnosnici SAD-a prije su pozvali na ograničenje sankcija bude li diplomatskog neuspjeha. Ipak, posljednja izvješća govore da sada razmišljaju o "ciljanim sankcijama" prema pojedincima i kompanijama uključenima u iranski nuklearni program.

Analitičari inače procjenjuju da Iranu treba godina i pol do tri godine za konstrukciju nuklearne bombe. Uzimajući sve okolnosti u obzir, diplomati kažu da bi do dogovora u UN-u mogli proći još tjedni, pa i mjeseci. Ipak, moguće je da Amerika i njezini saveznici uskoro donesu nove sankcije sami.

Inače, i Rusija je u posljednje vrijeme ponešto promijenila svoje stajalište prema problemu iranskoga nuklearnog programa, pa bi dopustila određene, minimalne sankcije.

Iranski nuklearni program započet je još u pedesetima. Vlada tvrdi da ga razvija zbog energetike, ali mnogi ne vjeruju u to jer je Iran četvrta najbogatija država naftom i plinom.

Obama uporno želi diplomatsko rješenje krize

Kad je stupio na dužnost, Barack Obama odabrao je drukčiji pristup Iranu. Lani u ožujku poslao je toj državi videoporuku nudeći joj „novi početak" kako bi se završio 30-godišnji hladan odnos. Iran je reagirao mlako na ponudu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odbacio je ponudu američkoga predsjednika, sve dok se službeni Teheran ne uvjeri u stvarne promjene u američkoj politici. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu istaknuo je lani predsjedniku Obami da iranski nuklearni program smatra velikom prijetnjom židovskoj državi, a Obama je uzvratio da SAD treba više vremena za diplomatsko rješenje te da bi vojni udar na iranska nuklearna postrojenja bio ravan katastrofi. Pozvao je i Izrael neka ne „iznenadi" svijet napadom na Iran.

Ključne riječi

Komentara 317

OB
-obrisani-
20:36 16.01.2010.

Z.Dovoljno je da nas je esesovac prepoznao,hahaha. Ma razumijemo se!

OB
-obrisani-
03:08 17.01.2010.

Kiro, opet muljaš podatcima ?!!

OB
-obrisani-
21:21 17.01.2010.

Tko zna njemacki i hoce da razumje dobrotu islama (siijtskog i sunitskog) neka pogleda sljedeci film u 5 dijelova! Vrlo je poucan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije